Vid Visjön i Oviksfjällen

lördag 31 oktober 2009

Vad gör FN?

Jag måste ta reda på vad FN gör och vad vi hade tänkt att FN skulle göra, det verkar som FN inte har någon talan alls. snackar om fred, stöder kärn- och uranvapen! Hur går det ihop. Oskyldig (i relation till tidigare nämnda) senapsgas är förbjudet.

Hans Blix är till salu?

Man hör att Blix går kärnkraftindustrin till mötes. Jag är väl naiv förstås. Jobbade inte han med att leta massförstörelsevapen i Irak? Inte hittade han några där, då kunde han ju börja leta på alla andra ställen, USA, Frankrike, UK och några ställen till. Förresten är väl vartenda kärnkraftverk ett massförstörelsevapen, tillverkar avfall och sprider radioaktiva ämnen över hela klotet, vårt stackars klot, det enda vi har.
Jag håller på att översätta lite rapporter som vi kanske kan sprida om författaren godkänner. Vi får se.
Kul att bloggen fungerar igen, i förmiddags var den hopplös.

Plast i havet!

Dokumentären i Kunskapskanalen kl 22 den 30 oktober visade att vi slänger för mycket plast vind för våg.
Det finns alltså mer än kärnkraft som hotar livet på jorden. Plasten bryts ju ner så sakta, mjukgörare, flamskyddsmedel och färgpigment bl a lösgörs och hamnar i plankton, smådjur, stora djur och i slutet på kedjan, i oss själva.
Det skulle nog vara bäst att sluta med plast som engångsemballage till att börja med.
Bilder från återvinning visar ett jättelager i Indien, dit vi tydligen skickar vår insamlade plast för sortering av billig arbetskraft. Det behövs ju nya jobb i Sverige, varför görs det inte här? Billig olja sköter frakten till andra sidan jordklotet, så det lönar sig inte, makabert. Vad skulle det kosta att samla upp all plast som inte "återvinns".
Engångsplasten försvarades av en "plastkramare". Den var nödvändig i vår stressade värld, folk hade inte tid att äta på sådant som skulle diskas, de hade fullt upp med att konsumera och tjäna mera, för att kunna konsumera ännu mer.
Tänk vad mycket tid vi borde ägna åt just att fixa maten hemma, odla och laga, äta i lugn och ro.
Måste vi verkligen ha ett krig för att tänka nytt? Jag tycker vi skulle börja med ransonering i stället. Max en TV per hushåll, den ska vara energisnål.
Pant på plastflaskor ska vara obligatoriskt och den ska vara högre än värdet på innehållet. (Gäller f ö aluminium också.) 10 kr minst! Vem bryr sig för en 50-öring?
Det fungerade ju väldigt bra på 50-talet med det mesta, vi hade allt som behövdes och roligt därtill. Jobb fanns i överflöd, många jobbade på landet. Hästen var kvar i jordbruket.
Skulle vi inte kunna backa dit? Det var ju inte stenåldern direkt.
Det finns ju folk (amish) i USA som försörjer sig så (fast en del har fallit för GMO-grödor).
Det läggs alldeles för mycket pengar på krig idag. Meningslöst och egentligen alldeles onödigt.
Vem kan hitta en utväg? Ska vi verkligen fortsätta gasa på? Varför inte införa ett nytt "nobelpris" till det land som kan sänka BNP mest varje år? (Inte i procent då alltså). Och ett pris till det land som har lägst BNP. Kul tanke.

torsdag 29 oktober 2009

Inför Köpenhamn

Tänk att det handlar om pengar!!! Klimatet skenar och det enda Reinfeldt bekymrar sig för är hur han ska få EU att enas om hur mycket pengar (miljarder) utvecklingsländerna behöver få från EU för att anpassa sig till högre medeltemperatur, översvämningar, större orkaner, fler jordbävningar. Såg på TV att 12000 människor ska delta i konferensen, varav 2000 är förhandlare. Sedan ska väl alla världens miljörörelser också dit. Det blir en bra affär för Köpenhamn.

Våra politiker på högsta nivå verkar inte förstått att kapitalismen tar död på allt i sin jakt på räntabilitet och nya marknader för onödig lyx. Mat och rent vatten och ren luft, det skiter de i. Vi svenskar har låtit politikerna jobba i fred för länge, i brist på tid förstås, vi har ju förtröstat oss på att de kan och orkar sätta sig in i allting, så att vi slipper det. Men nu får vi ta tag i detta.

Här är mitt recept:
Börja med att sluta producera krigsmaterial och föra krig, där slukas massor av resurser och där görs otillåtna utsläpp av radioaktiva ämnen annat elände.
Ska det vara så svårt! Låt folken i sina egna länder rösta, dela upp sig och leva i fred. Fri in- och utvandring kan vara bättre än krig. Än finns det både mat och plats för alla. Vad har vi FN till?

Stäng alla kärnkraftverk omgående, där pågår produktion av högradioaktivt avfall, giftigt därtill. Avfallet får inte komma i kontakt med liv på 100000 år. Det är ganska länge det! Biprodukten el, ungefär en tredjedel av utvecklad effekt, kan vi i Sverige vara utan, vi kan spara och bygga alternativa lösningar. Att kärnkraft räddar klimatet är en myt, som kärnkraftsvännerna och en del stora gruvföretag hävdar och svenska statens Vattenfall, som ständigt upprepar att kärnkraft är koldioxidfri. Det är ju inte ens sant!

Lär oss rika att spara. Höj skatter på uttag av ändliga resurser från gruvindustrin, oljebolagen osv. Sänk skatt på lönearbete (stimulerar företag att anställa), ta bort moms på tjänster (fler har råd att leja hjälp), korta arbetstiderna, ta bort moms på nyttig mat. Glesbygdsproblemen ska avhjälpas med skatteomläggning, inte urangruvor eller annan skövling av naturen.
Sluta konkurrera, börja samarbeta! Bygg inga fler affärscentra! När vi bygger nya bostäder, se till att det byggs för att fungera i 200 år och vara energisnålt, både i nord och syd.
Ta vara på det vi har i stället för att riva, förstöra, kasta bort.
Bilar ska konstrueras så att de går att laga, att billiga lampor går att byta utan att man måste riva hela instrumentbrädan t ex. Bilar ska vara transportmedel, inte leksaker. Förresten, varför inte bygga bilar som håller i 100000 år?
Sedan kommer det att finnas massor av jobb för alla att dela på.
Jaha, och så ska vi inte ha skiftarbete och 24-timmarssamhälle, vi mår inte bra av det. Vi behöver umgås och träffa våra barn, barnbarn och vänner i stället och prata politik och delta i politiskt arbete.
Men först måste det nog bli värre kris än nu, innan det blir bättre.
Här i trakten märks det inte att bensinen är dyr. Ungdomarna far omkring på vägar och i terrängen med bränsleslukande fordon, sliter ut däcken för att måla "segercirklar" där vägbredden tillåter. 0 till 100 på 6 sekunder, det är kul!
Snart kommer snön och då kommer de snabba skotrarna med ljudförstärkare att terrorisera omgivningarna. Märkligt förresten att det inte ens behövs körkort att köra tävlingsmaskiner utanför tävlingsplatserna. Det räcker med förarbevis och ålder 16.
Enda anledning för att gatlampor tända när det är mörkt, är att skaffa avsättning åt kärnkraftverkens biprodukt, de ska gå hela tiden för sin produktion av livsfarligt avfall (fast det gör de ju inte förstås, ideligen läser man om att de krånglar, de börjar väl bli 'trötta' efter alla år, förstås. Ringhals 2 startades 1975, 34 år. Hur många av de bilar som såldes 1975 och som gått i trafik varje dag klarar en vanlig besiktning utan anmärkning?
Hur kan någon ens föreslå att gamla verk ska få öka bränsleförbrukningen och ytterligare värma upp spillvatten?
Vad händer när det smäller? Nej usch! Det vågar vi inte tänka på.

onsdag 28 oktober 2009

Utbyggnad av kärnkraft ...

Ausbau von Mochovce verstößt klar gegen Menschenrechte
Utbyggnad av Mochovce är helt klart ett brott mot mänskliga rättigheter hävdar EU-parlamentariker Obermayr (FPÖ), Österrike.
Ja, det kan man ju hålla med om, eller det är ju på pricken vad det är!
Mycket om kärnkraft har det forskats sedan allt startade på 30-talet och som tog fart ordentligt under andra världskriget.
Man har lyckats tämja själva kärnprocessen, men där har det tagit stopp.
Två tredjedelar av all energin släpps ut i hav, sjöar ocg floder. Utsläpp av radioaktivt nersmutsade ämnen släpps ut i både vatten och luft. Jo det finns gränsvärden, men vem har satt dem och på vilka grunder?
Urangruvor kräver sina offer av människor och miljö. Avfallet ska förvaras skilt från allt liv i hundratusen år.
Avfallet från anrikningen, det s k utarmade uranet, används som vapen och spred/sprider U238 som damm i krigsområden, Kosovo, Gulfkriget, Irak, Afghanistan och Gazaremsan. Så klart de dör ju inte med en gång, de som drabbas av nedfallet, men vägen till döden kan bli en lång tid av sjukdom. De som dör meddetsamma är de som träffas av projektilerna. de förvandlas till sot.
Ruskigt!

tisdag 27 oktober 2009

Uran har kommit upp i riksmedia

Äntligen har riksmedia uppmärksammat debatterna om kärnkraft och uranprospektering. Intervjun i Studio 1 igår var givande.
Bergmästare Hedström hade återvänt till sitt mantra om att Sveriges miljölagar skulle inte tillåta uranbrytning. Varför då tillåta prospektering i bergarter innehållande uran av sådan halt att tillstånd för prospekteringsarbeten fordras av SSM? Det är fel på Minerallagen, där sitter problemet. Den må ju ändras av vår riksdag då. Även prospekteringsarbeten kan skada miljön. Såvitt jag vet ska borrkax tas om hand, vilket inte skett här i Oviken. Men vem bryr sig? Inte Länsstyrelsen i alla fall.
I LT fortsätter signaturerna Olaus och Brainman att sprida desinformation, undrar vem som betalar dem för det?

söndag 25 oktober 2009

Googlade på Cadarache

Ibland kan det vara nyttigt att titta över kanten i ankdammen. Det gjorde jag idag tack vare Eias utskick av Meltwater. Jag blev nyfiken på Cadarache och googlade på svenska webben Där hittade jag en rapport, länk bifogas nedan. Unga människor var på konferens om kärnkraft och fick en lektion i mediahantering.
Där rekommenderas att budskapen ska förstås av 6-8-åringar. Jo jag tackar jag.
Artikeln jag läste berörde Tyskland på något sätt och var på tyska.
Cadarache var i artikeln jag läste föremål för intresse på grund av att det försvunnit 8, 22, eller kanske 39 kg plutonium i form av damm, och nu när en Mox-anläggning ska rivas har rivningen avbrutits, då stor ansamling av plutonium kan leda till katastrof.
Vi har väl ingen Mox i Sverige, eller? Någon som vet?
Processgången vid kutstillverkning verkar använda plutonium och uranoxid i dammform och det fanns tydligen dammsugningutrustning, men en del damm kan ha hamnat i hörnen, omöjligt att upptäcka. (Jag trodde strålningsregistrering kunde vara ett bra sätt att använda som sökmetod i ett sådant fall.)
Ja det finns mycket jag inte vet, men att bli jämförd med nivån på vad en 6-åring känner till om kärnkraft, det ställer jag inte upp på. Men det kan ju förklara attityden hos kärnkraftens anhängare.
Rapporten är från 2007.
http://www.younggeneration.nu/res/Rapporter2007yg13/slutrapporteygf20071.doc

lördag 24 oktober 2009

Dagens ridtur

Ruggigt väder, fuktigt och väldigt svalt. Efter två veckors vila efter avsittningen vid möte med en crossmotorcykel i skogen, så är jag helt återställd.
Hästen var pigg och lydig. Att rida är som bastu för själen. Hunden har varit halt, så han fick inte följa med, han ska "vila" ett tag till.

Skavlan fick också pris tidigt

Om ni missade Skavlan igår, så titta på reprisen på söndag förmiddag. Han har Auma Obama som gäst. Auma är Baracks syster, ni kanske inte läst hans första bok.
Alltså: det har hänt många under sedan jag blev vuxen, Berlinmuren, Sovjetunionens sammanbrott, Tysklands ening och inte minst en svart man blir president i USA, (som föddes på Hawaii, var skilsmässobarn i Indonesien, tonåring hos mormor på Hawaii, samhällsorganisatör i Chicago, antagen för studier på Harvard och har mellannamnet Hussein)
Då ska det väl inte vara så svårt att avsluta kärnkraftsparentesen!
Skavlan fick sitt pris tidigt och han var värd det. Jag tror att president Obama också är värd sitt pris, han har på 10 månader åstadkommit mer för fred andra gjort på åratal. Håller tummarna för honom.

Gamla nyheter blir nya i Sverige

Tidningen Flamman rapporterar om Vattenfalls problem i Tyskland, äntligen kan man läsa om detta i svensk press. Här är länken:
http://www.flamman.se/inrikes.php?id=6837

Sveriges kärnkraftverk i Tyskland går dåligt, men svenska nyhetsmedia verkar inte värst intresserade av att svenska staten ansvara för driften av 2 kärnkraftverk i Tyskland. Krümmel och Brunsbüttel i Schleswig-Holstein, båda vid Elbe, det ena öster om Hamburg det andra vid Elbes mynning. Båda verken är frånkopplade från elnätet sedan juni 2007!!!. Krümmel p g a transformatorproblem. Nära Krümmel ligger orten Geestracht, där befolkningen har tröttnat och kräver avstängning. Kunskapen om faran för barn att bo nära kärnkraftverk ökar, forskningsresultat visar ökad frekvens av cancer.
Nog är väl koldioxid ganska ofarlig gas jämfört med vad kärnkraftverk släpper ut i luft och vatten!
Svenska statens kärnkraftverk i Sverige fungerar ju inte heller så bra. Energimyndigheten räknar med elöverskott de närmaste åren.
Säkerligen bor det även i Sverige familjer med barn och gravida kvinnor alldeles för nära kärnkraftverk. 10 km anges som säkerhetsavstånd för de känsligaste.
Kan en regering (oavsett färg) verkligen mena att fortsatt drift av kärnkraftverk med sina nackdelar ändå gagnar välfärden? Den regeringen vill jag välja bort.
Obekväma sanningar, men nu gäller det nog att dra åt svångremmarna ordentligt.
Börja avveckla kärnkraften nu!

torsdag 22 oktober 2009

Kärnkraftens avfallsproblem - från gruva till slutförvar

Internationell konferens i Lidingö 17-18 oktober.

60 deltagare från 10 länder fick under 2 intensiva dagar ta del av kunskap från Canada, Ryssland, Frankrike, Finland, Tyskland, Indien, Sverige, Storbritannien, Tjeckien och Nederländerna.
Bra citat:" El är en biprodukt vid tillverkning av kärnvapen och avfall" och "I Frankrike är kärnkraft inte en industri, det är en religion".
Allvar: Bo inte i närheten av ett kärnkraftverk, varje byte av bränslestavar orsakar utsläpp till luften. Högre andel cancerfall. För barn under 5 år och gravida kvinnor rekommenderas att bo minst 10 km bort, övriga 5 km.
Frankrikes La Hague slängde tunnor med avfall i havet fram tills det blev förbjudet, nu har de istället en lång avloppsledning.
DU, utarmat uran, består av uran 238 efter att en del av U235 avlägsnats. Uran sönderfaller hela tiden och det bildas radium och därav radon i kedjan. DU kan man köpa billigt, anrikningsverken vill gärna bli av med besväret att ta hand om det.
Då har vapenindustrin kommit på att använda DU i projektiler, som är så lättantändliga att friktionsvärmen vid användning antänder uranet, som brinner med explosionshastighet. En stridsvagnsbesättning blir förvandlad till svart pulver vid träff. Vid FN beslut om att förbjuda DU i vapen lade Sverige ner sin röst. DU har använts i Kosovo, Gulfkriget i Irak, i Irakkriget, Afghanistan och Israel (uppgift från USA). Från Irak rapporteras dramatisk ökning av cancerfall.
Gruventreprenörer påstår att om man tar bort uranet, så blir det bättre än förut. Fel, det blir sämre, för de tar ju inte bort alla döttrarna, och det tar tusentals år innan de strålat klart. Bäst vore att stoppa tillbaka allt uran där man tog det och i samma förpackning. Bättre kan det aldrig bli.
Att urangruvor är otäcka är ju ingen hemlighet. Hemlig verkar kärnkraftens avigsidor vara, däremot.
Uran är dessutom kemiskt giftigt! Och vattenlösligt, smakar inget, luktar inte.
Motståndet växer, både mot uranbrytning och kärnvapen och kärnkraft. Vi måste rädda världen till eftervärlden!

tisdag 20 oktober 2009

Elproduktion eller?

Ett nytt sätt att se på kärnkraft: El är en biprodukt vid framställning av kärnvapen, utarmat uran (DU som används i uranvapen), gruvavfall och högaktivt utbränt kärnbränsle och lågaktivt kontaminerat skrot, som framtidens generationer (om det blir några) får ta hand om i evighet och uppvärmning av hav och floder (67% av energin kyls bort).
Och detta, har lobbyn lyckats tuta i folk, ska vara miljövänligt!!!!

Uran i Storsjön?

Gustav Åkerblom påstår att 40 ton uran tillförs Storsjön varje år. Jag vet att CPM började mäta i Åbbån 2008, dvs efter idog prospektering i tre år. Om dessa mätningar är det underlag som uttalandet baserats på, då är det kanske dags att upphöra med borrningsarbeterna, jag vet att nya arbetsplaner finns för mark inom deras s k Viken License, som avvattnas till Åbbån.

Här en lektion om uran för den som vågar läsa.

Om det finns uran, så finns det ju en hel del annat som är otrevligt, alla uranets sönderfallsprodukter finns säkert också, de kallas urandöttrar. När man fäller ut uranet, så finns alltså resten kvar.

Här är en lista: Uran238 blir Torium234 blir Protactinium234 blir Uran234 blir Torium230 blir Radium226 blir Radon222 blir Bly214 blir Vismut214 blir Polonium214 blir Bly210 blir Vismut210 blir Polonium210 blir Bly206.
Bly 206 är stabilt, dvs inte radioaktivt. Alla övriga är radioaktíva. Källa: Uran i Sverige av Olov Holmstrand.

Uran har ingen biologisk funktion. Uranföreningar är toxiska, både genom sin kemiska påverkan i de biologiska systemen och genom sin radiotoxicitet. Den energi som frigörs genom det radioaktiva sönderfallet i uranserien ger upphov till fria radikaler som skadar biologisk vävnad. Uran238 halveringstid 4,5 miljarder år. Källa: NE.

Torium utgör normalt inte någon kemisk hälsorisk, men genom sin radioaktivitet utgör elementet och dess föreningar en radiologisk hälsorisk, framför allt genom att radon bildas i sönderfallskedjan. Den radiologiska hälsorisken är något lägre än för uran.
Källa: NE.
Av aktiviteten från 1 g naturligt uran kommer ca 12000 Bq från 234Pa (Protactinium). Källa: NE.

Vismut214 halveringstid 19,7 min. Källa: NE.

Bly Halveringstiden för bly bundet till skelettet är ca två år. Bly och blyföreningar är giftiga. Bly206 är slutprodukt i uranserien. Källa: NE.

Polonium är radiotoxiskt: ALI-värdet för 210Po är 90 000 Bq, motsvarande ett intag av 0,000 54 μg per år. Källa: NE.

De radondöttrar som bildas när radon sönderfaller svävar i luften och fastnar delvis på andra partiklar. Vid inandning förs radondöttrarna ned i luftvägar och lungor där de delvis fastnar och avger sin strålning. Sådan strålning ökar risken för lungcancer påtagligt. Källa: NE.

Tillägg: Att tobaksrökning förorsakat så många lungcancerfall kan ha samband med att tobaksbladen lagrat in polonium.

Eftertankar

Förhoppningen jag när: Industrin ska varva ner, 24-timmars samhället ska avvecklas, det ska vara släckt på nätterna så att folk kan sova (människor är dagdjur). För att försörja sig ska man inte jobba mer än 20 timmar i veckan utanför hemmet. Vi ska inte gräva upp allt som finns under ytan så fort som möjligt, vi ska ta hand om det som redan finns tillverkat, så att det varar längre. Vi ska inte bygga klart tunneln genom Hallandåsen. Den kanske kan bli DRD (Dry Rocket Deposit) för kärnkraftsavfall i stället? Underhållsarbeten ska löna sig genom att man slipper att tillverka nytt. Vi ska transportera på vatten, det tar lång tid, men det gör inget, tid är inte pengar.
Man kan inte äta pengar.
Jag minns att det var populärt en tid att kalla industrin närande och offentliga sektorn tärande. (Tidigt 90-tal?). Det förhåller sig ju precis tvärtom, tycker jag nu. Vi är väl alla offer för hjärntvätt, av och till.

Jag håller på att smälter all ny information efter att ha deltagit i en internationell konferens om Kärnkraft - från gruva till avfall
i helgen som gick.
Det var härligt att träffa så många männiksor som inte leker struts, utan vågar se den stora faran som kärnkraftslobbyn leder oss emot.
Ett citat som bitit sig fast: "I Frankrike är kärnkraft inte industri, det är religion." sa Véronique Marchandier, som arbetar för nedläggning av kärnkraften i Frankrike. Vad sägs om att hitta tritium i champagnen? Strålande framtid?

torsdag 15 oktober 2009

Aitikgruva i Oviken

Om man skulle lägga en Aitik-gruva i Oviken, så skulle den täcka alla inmutningr i Södra Storsjöbygden utom de som ligger öster om sjön. Gustav Åkerblom nämnde i Radio Jämtland att Aitikgruvan går att jämföra med det projekt som CPM har.
Jag gick in på Google Earth och kollade Aitik från 8900 m höjd, gruvan fyllde då upp hela bilden (jag har wide screen). Sedan gick jag ner över Oviken på samma höjd. Då förstod jag.

tisdag 13 oktober 2009

Framtidsvisioner kanske

Det är ju tydligt att vi måste ha ett nytt skattesystem som gör att glesbygden inte hänvisas till att förstöra miljön för att tjäna sitt uppehälle.
Om det nu ska finnas naturtillgångar i form av mineraler, så gäller det ju att minska uttagshastigheten rejält, annars räcker det inte till kommande generationer.
Nog finns det tillräckligt med skrot att använda!
Alltså, skatteväxling: det ska bli väldigt dyrt att använda gruvor (hög uttagsskatt), då blir skrothögarna mer värdefulla. Vi måste satsa på att avskaffa köp, slit och släng och vapen förstås, de används ju till att förstöra det som människor byggt. Himla slöseri..
Det gäller att ställa om så fort det bara går. Vem ska fixa detta?
Inget politiskt parti vill ta i detta obekväma, men det måste göras.
För att glesbygden ska finnas kvar måste barnen var mantalsskrivna i föräldrarnas kommun. för att det ska fungera måste kommunalskatten vara densamma i alla kommuner.
Inget politiskt parti har detta på agendan.
Vi måste producera mindre skräp och vapen och lyx. då behöver jobben som blir kvar delas av alla. Kortare arbetstider ger tid över för barn och äldre släktingar, social samvaro med vänner, politiskt deltagande.
Inget parti har kommit på att våga säga detta, trots att några fackföreningar tillfälligt gått med på överenskommelse om kortare arbetstid och sänkt lön.
Billig energi av olja har medfört att landsbygden avfolkats. Det blir väl svårt att få dem tillbaka, men med snillrika verktyg kanske jordbruk kan bli en arbetsintensiv verksamhet. Frisk luft och inget behov av motionsanläggningar, möjligen lite stretch och varmbad vid dagens slut. Korta arbetstider givetvis.
Utopia? Nej, varför då?
Om Vattenfalls kärnkraftverk i Tyskland

http://www.quickborner-tageblatt.de/home/top-thema/article//neue-panne-am-pannen-reaktor.html

Utdrag:
Am Vormittag war es zu einer neuen Panne gekommen: Eine Kühlwasserpumpe war ausgefallen. Ihr Motor musste ausgetauscht werden. Laut Vattenfall-Sprecherin Barbara Meyer-Bukow gehört die Pumpe zu einem Nebenkühlkreislauf, der über vier solcher Pumpen verfügt. Der Ausfall hatte keine Auswirkung auf das Kühlsystem: "Für den jetzigen Stillstandsbetrieb ist nur eine der vier Pumpen erforderlich." Der defekte Motor wird jetzt untersucht, um die Ursache für den Ausfall zu ermitteln. Der Vorfall wurde als Kategorie "N" ("Normalmeldung") an die Atomaufsicht gemeldet.
Der Reaktor war nach einem Trafobrand im Juni 2007 für rund zwei Jahre vom Netz gegangen. Nach wenigen Tagen Betrieb kam es in diesem Sommer erneut zu einem Trafoausfall. Seitdem ruht der Betrieb

Översättning av utdraget:
På förmiddagen blev det åter ett fel i Krümmel, en kylvattenpump hade stannat. Motorn måste bytas ut. Enligt Vattenfalls informatör Barbara Meyer-Bukow hör pumpen till ett sidokylsystem, som har denna sorts pumpar. ”För den nuvarande avstängningen är bara en av fyra pumpar nödvändiga.” Den defekta motorn undersöks nu för att hitta orsaken till haveriet. Incidenten blev klassad i kategorin N (normal) till Atomkraftsgranskningsmyndigheten.
Reaktorn kopplades från nätet på grund av transformatorbrand i juni 2007. Efter några dagars drift i somras (2009) inträffade en kortslutning i en transformator, varvid reaktorn åter kopplades bort från nätet. Sedan dess är reaktorn vilande.

Översatt av Diana Fernlund, kommentar tillagd nedan.


Krümmel ägs av E-On och Vattenfall, Vattenfall ansvarar för driften. Senaste beskedet om transformatorerna är att nya ska anlända i april 2010, till dess vilar Krümmel. Många tyskar demonstrerar utanför portarna. Greenpeace kräver att verket stängs för gott. Många kräver att alla kärnkraftverk i världen stängs.
Krümmel ligger vid Elbe, ca 3 mil SO från Hamburgs centrum, är numera beryktat. Tyskland har totalt 17 reaktorer (och drygt 80 miljoner invånare).
Vattenfall ansvarar också för drift av AKW Brunsbüttel, som också står still sedan juni 2007. Verket ligger nära Elbes mynning och togs i bruk 1977.
Båda verken ligger i Schleswig Holstein.


Hur många i Sverige vet något alls om detta? Vattenfall ägs av staten!
Krümmel ägs till 50% och Brunsbüttel till 67% av Vattenfall. De båda verkens EBIT var negativa, - € 573 miljoner (SEK - 5,537 miljarder) 2008. (sid 43 i Årsrapporten 2008) EBIT (vinst före ränta och skatt).

onsdag 7 oktober 2009

Klimathotet - tänk om det inte är ...

Tänk om problemet med den stigande temperaturen inte beror på koldioxid och inte på solen, utan på att vi producerar för mycket energi totalt. Det kanske räcker att avskaffa kärnkraften och spara lite mer, så löser det sig. Kärnkraften producerar ju mest spillvärme och så lite el, den kan vi vara utan. Detta gäller alldeles särskilt Sverige. Här slösas det enormt.
Om vi återgår till dagsamhälle, vi är ju dagdjur, då skulle vi kunna släcka på nätterna överallt. Tjuvarna skulle vara lätta att överraska, för då måste de ha ficklampa ju.
Arbetstiden skulle anpassa efter årstiden, så att vi kan gå i ide på vintern, vi som bor långt norrut. På somrarna kan vi har lite längre pass.

Kolla Christian

Gå in på youtube och kolla Christian the lion full end. Tänk vd mycket härligt det finns att uppleva!
Här är länken.

tisdag 6 oktober 2009

Vinter på gång?

Det har kommit 3 cm blötsnö i kväll.
Nu ska jag lära mig blogga alldeles själv. Jag brukar tänka så fiffigt ibland, dumt att spara det i byrålådan,
Slut för idag.

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade