Vid Visjön i Oviksfjällen

torsdag 25 februari 2010

Ny Teknik och kärnkraften

I Ny Teknik 10 febr finns på mittuppslaget en mäktig bild "Nu reser sig den finska reaktorn". Bilden visar läget nu för OL3, Olkiluoto. Den skulle varit i drift förra året och säkert har de hunnit halvvägs med bygget. Byggstart skedde 2003.
Artikeln ägnar nästan hela mittuppslaget

fredag 19 februari 2010

Klotets bloggstafett

Jag har skrivit ett svar på del 2 i bloggstafetten.
Jag har ju svårt att förstå vad barnens uppfostran

321an

För ett tag sedan blev jag intervjuad av Gunnar Cogrell angående uran och uranbrytning, kolla här.
På samma sida finns också annat i samma ärende.

torsdag 18 februari 2010

Nu bloggar jag på Klotet också!

Här finns Klotets hemsida. Programmet Klotet på Sveriges Radio har i tre program ägnat kärnkraften uppmärksamhet ur olika aspekter. Det finns mer kvar att ta upp till ytan. Jag skulle vilja veta mer om situationen i Västerås.
Oviken får inte bli Sveriges Uranium-city

Jag bor längst ner i dalen,

söndag 14 februari 2010

Utbränt kärnbränsle - hur farligt är det?

Föreställ dig att en utbränd bränslestav nyss uttagen ur härden ställs i mitten på en fotbollsplan. Om en person står vid ena målet och springer över till det andra, så är han döende innan han hinner dit.
Det är därför bränslestavar måste förvaras under vatten några år för att temperaturen ska sjunka och för att de mest kortlivade nukleiderna ska falla sönder ("stråla klart").

lördag 13 februari 2010

De skyller på vattnet -

Ny Teknik nr 6: Vattnet ställer till det för Hallandsåsen - igen lyder rubriken.
Det är faktiskt människorna som ställer till det.

Avfallsrådet, Ny Teknik och kommentarer

Den här artikeln gör mig brydd.
Är det utbildat folk som sitter i Avfallsrådet eller

tisdag 9 februari 2010

Youtube - den här har jag missat

Folkrörelsens demonstration i höstas fick dåligt genomslag i media. Miljöpartiet har förevigat Wetterstrands frmträdande på Sergels torg.
titta här!

Det finns mycket att lära sig ...

Bättre börda
man bär ej på vägen
än mycket mannavett.
Sämre vägkost
man ej släpar över fältet
än övermått utav öl.

Detta är vers 11 i Havamal, tusenårig visdom ur den poetiska Eddan, nertecknad på 1200-talet på Island.

Idag fick jag ett nyhetsprev från Svenska Pugwash. I högerkanten finns en länk till Läkare mot Kärnvapen, som förklarar hur kärnvapen tillverkas. Första delen, urangruvan, är gemensam med kärnkraft. Var så god, lättläst.

När Rapport fyllde 40 år den 4 dec 2009

TV -Rapport firar 40-årsjubileum. I Rapport den 4 dec säger Ewonne Winblad att Rapport har i uppdrag att bilda opinion (en dryg minut in) i SVTPlay.
Jag var nära att falla ur soffan! Detta kan väl ändå inte vara sant eller?

söndag 7 februari 2010

Snart har det gått ett år ..

.. sedan vi demonstrerade mot uranprospektering.

lördag 6 februari 2010

Fp vill tillåta uranbrytning i Oviken!

I måndags kunde man läsa i lokaltidningen att Folkpartiets länsförbund anser "En utbyggd gruvnäring i Jämtlands län skulle vara ett sätt att ta ekologiskt, socialt och ekonomiskt ansvar".

fredag 5 februari 2010

SKB får underkänt!

Att en miljökonsekvensbeskrivning tillverkad av den som har ansvaret för den verksamhet som förstör miljön, i stället för

onsdag 3 februari 2010

Klotet idag - jag svävar mellan skratt och gråt



Tja, det lät ungefär som vanligt när gruvbrytningen ska vädras. Mest utrymme fick CPM:s företrädare, som solar sig när tillfälle erbjuds. Svaren han ger är svävande, det han betonar är mängden och värdet av metaller, uran är en bisak, om än förarglig,

måndag 1 februari 2010

Fusion och Kemi eller Alfusion och Alkemi

Att bygga en sol på jorden, det låter lätt som att göra guld av koppar, dvs omöjligt.
ITER-projektet får ut 75% energi av 100 tillförda. De har lyckat få plasman till 2 miljoner grader i några sekunder. Då slog mig tanken, det var ju några som sysslade med att göra guld av andra metaller, alkemi heter det. Någon gång i slutet på 1700-talet, då hade man hållit på med sådant i mer än 1600 år, då gav de upp.
Ska vi verkligen lägga en miljard extra på det, när vi har så ont om resurser till pensioner, sjuka, skolor och skolmat (bara för att nämna några områden, där det fattas resurser).

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade