Vid Visjön i Oviksfjällen

fredag 19 augusti 2011

Olyckan fortsätter!

Idag kom e-post med en länk till en intervju angående vad som händer nu i kärnkraftverket Fukushima Daiichi. Härdsmältan hotar att lämna byggnaden, som redan innan tsunamin nådde fram fick en härdsmälta när den skadades av jordbävningen.
Nya jordbävningar gör inte situationen bättre. En 6a på skalan är allvarlig för en redan skadad byggnad.
När de radioaktiva ämnen lämnar smältan i stigande vattenånga, då ökar utsläppen igen.
Vid härdmälta och poolsmälta kommer uran-och plutoniumisotoper ut, båda är alfastrålare, dvs ingår inte i de mätningar som görs. Alfastrålar som hamnar i kroppen gör större skada, minst 10 ggr farligare än beta och gamma. Vägen till kroppen går genom matstrupe och lungor.

Men det visste ni väl redan, eller? Redan under vanlig drift avgår diverse farliga radioaktiva partiklar. Jag fick en lista igår från Canada. Ladda ner den här.

Idag har Staffan Sonning meddelat att strålningsnivån i Stockholm är högre än den i Tokyo. Då är det väl dags att utrymma Stockholm, vilket är betydligt enklare än utrymma Tokyo, som har 20 ggr större befolkning. Nu kanske Sonning inte vet vad han pratar om, han lär vara ekonom, inte vetenksapsman. Strålande partiklar som ackumuleras i kroppen är säkert ohälsosamt.

SSM anvisar svenskar att inte komma närmare än 8 mil från Fukushima Daiichi, Sonning anser att UD drabbades av hysteri när de tog hem personalen från ambassaden.
Ingen rädder för vargen där? Försiktighet skadar aldrig!

Säg nu äntligen ja till avveckling av kärnkraften, den kommer aldrig att tjäna in de pengar som behövs för att återställa de skador den åsamkat vår jord. Ju längre den får finnas, ju större offer krävs av våra efterkommande. Arbetsmiljön som visas i filmen är inte speciellt lockande.

onsdag 10 augusti 2011

Trender




Nya modet i Japan idag, kanske snart här också?
Läs här!
Nu har dosimetern också hamnat under plasten. Vad mäter man då?

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade