Vid Visjön i Oviksfjällen

fredag 30 mars 2012

Fira påsk med SVTPlay och Japans början till avveckling av kärnkraft.



Dokumentärfilmer om tsunamin och strålningen sändes i SVT2 i 4 avsnitt 5, 6, 7, och 8 mars kl 18. Missa inte att se dem på datorn, de försvinner 5,6,7 och 8 april.
Söndagen 11 mars sändes ytterligare en film, den handlar om fester med anledning av vårens ankomst.

Alla dokumentärer om det nya klimatet och om dålig energiteknik (kärnkraft alltså) kunde visas på tid som nästan ingen missar, dvs 19.30 i SVT1.

Nyheterna som de presenteras i Rapport kan vänta, de är inte lika viktiga som de klimatförändringar som sker och kärnkraften som riskerar att utrota oss och allt annat liv på klotet.
Kärnkraft kan definitivt inte rädda klimatet, den som hävdar det tittar inte på helheten.
Sverige får inte vara ankdamm för omvårdnad av myterna om kärnkraft som ren, billig och säker och därtill ofarlig teknik. Vardagsutsläppen som tillåts enligt regelverk som vägra väga in forskningsresultat i gränssättningen. Om det nu finns någon som finansierar forskning om så otrevliga saker.Det finns ingen lönsamhet för läkemedelsindustrin, men sjukvården borde ju vara en lämplig datasamlare.
Cancerfonden borde bistå med pengar till sådan forskning. Kanske gör den det.
Citat från cancerfondens hemsida efter en snabbtitt:
Antalet personer som drabbas av någon form av cancer har ökat konstant de senaste två decennierna.
Den viktigaste förklaringen är att befolkningen blir äldre och att screeningprogram och förbättrade diagnosmetoder fångar upp fler fall.
Den förklaringen tror jag inte på, vi som ligger över 70-strecket har inte utsatts för samma stråldoser och miljögifter som barn, därför lever vi längre, det tror jag.
De som fått sina stråldoser som barn fr o m 60 talet kommer troligen att dö tidigare än de som föddes på 30-talet. Barn är ju mycket känsligare för strålning än vuxna, den vi inte känner, den radioaktiva i synnerhet.
När jag var ung bodde världens äldsta i länder som åt yogurt, dvs öster om den järnridån, men den fanns ju inte då. Så inte tror jag på att riksdagen kommer att höja pensionsåldern till 70, fast om normalarbetstid går ner till 20 timmars, då kan man jobba hur länge som helst. Flexibel pensionsförsäkring, de som jobbar sig till ohälsa må ju få bli pensionärer.

Ska vi rädda vår planets beboelighet, så må det till radikala förändringar från industri (tärande på naturresurser) till närande. tid är inte pengar, man kan inte äta varken tid eller pengar. Med med egen tid kan man fostra sina barn själv och lära dem samarbete, odla mat mm.
Drömma må man ju få göra. De flesta däggdjur tar hand om sina ungar tills de klarar sig själva! till och med en del fiskar gör det och nästan alla fåglar.

Nu kom jag att tänka på pingvinpappor som ruvar ägget honorna presterat.

Vård av avkomman är grundläggande drift, den har vi förträngt. Vi jobbar hellre än tar hand om vår barn, vi förverkligar oss själva. Ordet är fritt, ändå friare är tanken!

torsdag 29 mars 2012

12 miljarder dollar från staten

Eftersubventioner kan komma ifråga! Tepco behöver stöd av staten för att inte gå i konkurs!
Fukushima 1 ska nu "ta betalt" för den el som sålts för billigt. Artikel på engelska här.
Snart kan det bli Sveriges tur. Oskarshamn 1 och Ringhals 2 borde inte få lov att fortsätta.

onsdag 14 mars 2012

Vad innebär Bio Heap Leaching?



Titta på fler bilder från Talvivaara här. Vill vi se detta i närheten av Storsjön? Detta är metod som både Aura och CPM börjat lansera som metod för utvinning av flera olika metaller samtidigt. Dock kommer denna metod inte att utvinna alla radioaktiva ämnen ur alunskiffern, de farligaste blir kvar.

fredag 9 mars 2012

SVT2 har blivit public service ...

,,, men sändningstiderna kl 18 kanske medfört att många missat dessa, vilket kanske inte var meningen, eller?

Ibland när det finns något viktigt att meddela, då kunde ett sådant är program sändas i stället för Rapport, speciellt kl 21.00- Verkligheten övertäffar fiktionen i dessa dokumentärer.

Här nedan lägger jag länkar till veckans program, som finns på SVTPlay i en månad efter sändningsdagen. Passa på nu!




sönd 4 mars: Tsunamins överlevare här.
måns 5 mars: Tsunamin och sjukhusen här.
tis 6 mars: Japans tsunami - varför gick det så illa här.
ons 7 mars: Först vågen - sedan strålningen (samma som föregående) här.
tors 8 mars: Strålningen från Fukushima här

onsdag 7 mars 2012

SVT2 - Tsunamin och strålningen sändes 7 mars kl 18

Det här var starkt! Kolla!

Kärnkraft räddar inte klimatet!

Kärnkraftsindustrin har makt över oss genom att de vant oss vid att slösa med elenergi. Kärnkraftsindustrin "hotas" av avvecklingsbesluten, vilka är oundvikliga, men antagligen olönsamma ur företagens synvinkel.

Det har ju aldrig varit lönsamt att ta hand om avfall. Om vi skulle jämföra den el som produceras i förhållande till det avfall som genereras, det livsfarliga för evigt, så borde det vara lätt att bara bestämma: Nu får det vara slut!

Genom de internationella kontakter jag fick vid en konferens i Stockholm 2009 har jag blivit tipsad om en källa med bra information i Kalifornien,

fredag 2 mars 2012

Ett riksdagsprotokoll - Full fart in i väggen!

Igår diskuterades minerallagen och uranbrytning. Alla tycks vara inne på att jorden tål s k tillväxt så att 3 miljarder till på jorden ska slösa som vi med materiella ting, inte minska arbetstid och ta hand om våra barn, nej gräv upp allt som går, gasen i botten!

Här, kan ni läsa!

Var kommer miljön in. Vad ska vi leva av när vi grävt upp allt som går, äta bilar kanske?

Nu passar Riber Hansens bild igen!

torsdag 1 mars 2012

Öppet brev till Jan Björklund, folkpartiets ledare.

Efter att försökt skicka brev direkt till Jan Björklund visar det sig att hans registrator stoppar brevet och svarar mig med samma klyschor som han och hans partikamrater hela tiden upprepar, kanske i tron att om det upprepas tillräckligt många gånger, så blir det sant.
Jag kom att tänka på en mening från grammatiklektion om syftningsfel:
Vansinnig och omgiven av dåliga rådgivare, kan jag inte annat än beklaga Erik den XIV.

Finns det någon i Sverige som vågar publicera detta? Kan det skrivas på ett bättre sätt?

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade