Vid Visjön i Oviksfjällen

tisdag 23 februari 2016

Kärnkraftens myter

När man läser insändare märker man hur de, som skrivit, blivit  bedragna. Exempelvis att kärnkraft är koldioxidfri! Det bildas inte CO2 vid klyvning av uran, det bildas däremot 100-tals radioaktiva ämnen. Anledning till myten i vårt land kan vara  att det inte krävs utsläppsrättigheter för uran-klyvning i Sverige. Myten har spridits bl a av Carl B Hamilton. Nu är ju klimatet globalt i fara och det går åt åtskillig mängd fossila bränslen att framställa bränslestavarna, gruvorna, anrikningen, transporter.
Avfallet som bildas i kärnkraftverken kommer att kosta framtiden mycket pengar och ändå äventyra  allt liv på jorden.

Avfallshanteringen när stavarna kylts i ca 30 år är ett evigt problem,  Där finns plutonium, som ursprungligen var målet med uran-klyvning, Den första atombomben var en uran-bomb, den andra var plutonium-bomb. Även här i Sverige planerades på 60-talet att skaffa atombomber. Därav startade jakten på uran i vårt land.

I Ranstad bröts drygt 210 ton uran, priset var lågt, brytningen upphörde. Saneringen har kostat vårt land mycket pengar, Avfallaet är evigt farligt.
Där uran finns, finns alla urans nedbrytningsämnen, bl. a. radium, som upptäcktes av Marie Curie, Enheten för strålning 1 Curie kommer från 1 gram av isotopen Ra-226, som avger 37 000 000 000 Bq i form av alfapartiklar, Alfapartiklar inne i levande celler är farligast av all strålning, Uran avger också alfapartiklar, USAs vapenindustri tar hand om överblivet uran gratis, U-238, utarmat uran kallas det,
Det blir över när den klyvbara isotopen uran-235 anrikas från 0,72% till 3-4%. Anrikning till kärenvapen från 0,72% till ca 80%. Uran-vapen har använts med medgivande av FN. Detta har lett till många missbildade foster i Irak  t ex. Mest kända är två städer som har utsatts för bombardemang, Fallujah och Basra.

Nyligen publicerades två insändare i Länstidningen, mitt svar längs ner.





Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade