Vid Visjön i Oviksfjällen

söndag 13 mars 2011

Hur och när graderas en olycka?



Norra delen av Honshu. Japan har ca 55 reaktorer, de ligger tätt på sina ställen. Att placera dem på ostkusten verkar varit fel tänkt, men kanske de glömt att jordbävning och tsunami följs åt.

Idag meddelades (TV4 kl 8) att olyckan i Fukushima är allvarlig. Grad 4. Tjernobyl, som ju av somliga anses inte vara någon stor olycka hade skala 7.
Nu vet vi (som var vuxna då) att vi inte fick veta något alls om Tjernobyl den första dagen. Sovjetunionen dröjde tre dagar innan de erkände, fast då visste alla ändå. Harrisburg (1976, USA:s största) hände väl aldrig ens (Tage Danielsson).

Larmet gick i Forsmark, så där utrymdes direkt. Men det var ju inte där det hände. Molnet med nedfall spreds över halva Europa på samma sätt som askan efter Heklas utbrott 2010 och 1948. Askan syns för stås, radioaktivitet syns inte, så några tror att den inte finns.
Vid bränderna i Ryssland förra sommaren, då brann det i skogar som drabbats av nedfall från Tjernobyl. SSM ansåg att ökningen av radioaktiva ämnen över Sverige var så "låga" att det inte var något att skrika om.
Då tänker jag hellre så här: De radioaktiva partiklarna av Cecium - Cs-137 har lång halveringstid, 30 år, ja eller väldigt kort halveringstid, beroende på vad man jämför med. I vilket fall som helst, cesium-137 blir kvar länge. (Uran-238 halveras på 4 500 000 000 år. Den är lång, längst av alla.) Så alla långlivade nukleider finns kvar, och flyttas omkring, mängden ökar förstås hela tiden, så länge kärnreaktorerna går. Nukleider tillverkade av människan. Vid kremering sticker ansamlade nukleider upp genom skorstenen. Det är det som kallas kretslopp.

Eftersom det är 4 reaktorer i nöd i Japan, så är väl inte heller olyckan i Japan klar än. Bilden på skelettet efter yttre höljet kunde förstås varit Forsmark, samma form.

Av kommentarer från Strålsäkerhetsmyndigheterna i Sverige, Finland och Japan, så tycks deras mål vara att dämpa vår eventuella oro, inte att utfärda varningar för utsläpp. Varför heter det inte strålskyddsmyndighet?
Det delas ut jodtabletter i närområdet, men alla borde ha jodtabletter hemma för att intas när ökade radioaktiva moln närmar sig. Tabletterna har ingen funktion när molnet är framme, då har vi redan fått i oss radioaktivt jod, som hamnar i sköldkörteln.

Även strontium kommer ut vid läckage från bränslestavar, söker sig till skelettet, liknar kalcium för biologiska system. Radioaktivt jod sprids vid härdsmälta. Därav vanlig cancerform hos tjernobylbarn.
Har ni tänkt på att det finns sådan barn som är 12 år idag? Olyckan inträffade 1986.

Kärnkraftsolyckor pågår också länge. Vi kanske ska tänka till och göra vår riksdag uppmärksam på risker med kärnkraft den 26 april, som påminnelse om hur fort vi glömmer. Då kanske t o m en och annan folkpartist kan förstå att det gäller att rädda folket.
Tänk sedan på att vi måste komma ihåg att glömma i eviga tider, var vi lägger avfallet. Att lägga det i närheten av ett kärnkraftverk verkar inte direkt smart.
Orsaken ligger kanske i att man inte mäktar att övertala någon annan kommun att överta KBS3.

Jag kan inte undvika den ångest jag upplever när jag tänker på hur vårt lilla klot kontamineras med radioaktiva ämnen hela tiden, ämnen som härstammar från uranförråd från urminnes tider, vilka vi inte borde ha börjat tömma. Tänk om det redan är försent! Därtill de där ånggeneratorerna i Kanada som Studsvik vill ha och leka med.

I historien har vi lärt att många högkulturer har dött ut av olika skäl, romarrikets folk drack vin ur blykärl t ex. Tänk att någon hittat på att sätta till bly i vattenkranar, när det t o m förbjudits i bensin! Nu har Eskil Erlandsson föreslagit förbud för detta. Logiskt vore ju att också utfärda förbud för kärnkraft, både för vapen och elproduktion. När kommer det?

1 kommentar:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=FjuhW-4tyEI
    Det som hände Harrisburg har faktiskt inte hänt...

    SvaraRadera

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade