Vid Visjön i Oviksfjällen

fredag 16 oktober 2015

Stäng alla kärnreaktorer nu!


TTs  sätt att beskriva avveckling av kärnkraft,, att skriva förtida är omoraliskt. Den är ju sentida sedan 2010, inte förtida. 1980 beslutade riksdagen att alla reaktorer skulle vara avvecklade 2010.
Att fortsätta producera det livsfarliga avfallet i stället för att satsa på förnyelsebart och miljövänligt, det är ju rena vansinnet. Då visste vi inte så mycket om avfallet, inte visste vi heller att det fanns en lag på 60-talet: Inga reaktorer fick startas innan avfallsproblemet är löst! Så gjordes ett undantag, sedan ströks lagen. Därmed ströks också intresset för bra lösningar av avfallshanteringen. Nu har det ju visat sig att avfallet är farligt i miljontals år. Det borde var förbjudet att tillverka sådant.
Snacka om att skärpa ner i naturen. Enda sättet att bli av med detta är väl att skicka ut det till en ännu obebodd planet.

Ska vi verkligen inte ta hänsyn alls till kommande generationer på vår jord? Tyskland är också industriberoende, ändå stängdes hälften av deras reaktorer efter Fukushima. Då fick de fart på det förnyelsebara. T o m den franska industrin vacklar i projekten Olkiluoto och Flamanvilles  nya reaktorer, som skulle varit klara 2009!
Våra tidningar litar på TT, tyvärr. Ordet förtida är säkert industrins beskrivning, Jag skäms för Vattenfall! Ville helst se idrottsfolket utan deras symbol på kläderna. De är ju ute efter ett få till en olycka!
Jag tror inte att våra gamla reaktorer är säkra, det har de ju aldrig ens varit, då hade man ju inte behövt säkra dem hela tiden. Otroliga summor har satsats, men att byta ut reaktortanken är omöjligt. Med min utbildning förstår jag vad temperaturväxlingar för med metaller, de krymper och utvidgar sig med temperaturen. Jag minns tågurspårningar på grund av “solkurvor”. Termisk utmattning är följden.
Doel 2 i Belgien har meddelats ha 8 000 sprickor. Ringhals-folket kände igen detta. För att svetsa ihop sprickorna må de ha tömt tanken (var kan man undra). Sedan har de väl skickat in svetsare med dosimeter för att vistas i tanken några minuter i taget, när årsdosen uppnåtts får de ledigt resten av året. Under första året efter 11 mars 2011, då fanns det arbetare i Japan som skaffade bly-etui för dosimetern, så att de inte skulle få sparken. Japans maffia har arbetare som gör vad som helst, de är utsatt för hot!
En arbetare i Fukushima berättade att han fick vara i närheten av jobbet max 20 minuter per dag. Så farligt är det ju faktiskt.

Rutten moral i kärnkraftsbranschen.
Lögner om att kärnkraft inte skadar klimatet har arbetats in, Att Sverige inte behöver offra utsläppsandelar på kärnkraft innebär inte att kärnkraft är CO2-fri. Gruvorna ligger inte här, inte heller anrikning, Båda kräver mycket energi, men i andra länder.
Antalet gruvor med hyfsade halter av uran är tömda, det gör utvinningen dyrare. Uran-priset sjunker stadigt sedan 2007, då kostade ett pund i USA ca 140 dollar, idag 36.Svårt att få lönsamhet i branschen. Malawis nystartade gruva har stängts (gruvan ägs av ett australiskt företag).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade