Vid Visjön i Oviksfjällen

fredag 29 oktober 2010

Så har också Merkel också sålt sig

Så gick det åt skogen även i Tyskland. Förbundsdagen har medgett förlängda tillstånd för sina gamla kärnkraftsreaktorer. Undrar hur många år ytterligare Vattenfalls reaktorer, Krümmel och Brunsbüttel (stannade i juni 2007), ska stå still där. Detta trots att det finns en stark motrörelse i Tyskland, senaste demonstrationen samlade 100 000 männiksor i Berlin.

Med tanke på att uppgraderingsförsöken, som utförs i Sverige, inte verkar gå bra
(precis som åtminstone jag förväntat mig, det blir hållfasthetsproblem, vibrationer osv) så kanske det inte dröjer så länge innan opinionen svänger, det behövs nog bara en olycka till, eller kanske två?
Här rinner det bort en och annan miljard i fåfängliga projekt, nio i Forsmark.
Vet vi förresten hur 30 års bestrålning av reaktorväggar och svetsfogar påverkar hållfastheten? Vem har forskat på det?

Det är ändå konstigt att inte avfallshotet får folk att använda hjärnan, om det nu är folk, som valt folk att styra våra länder, kanske är det djävulen (Mammon) själv som styr?

I vår tid spelar det faktiskt roll om 100 år, vad vi gör idag.

Det ger mig en konstig känsla av overklighet. Här strider några mot att vindkraftverk ska byggas, samtidigt som livsfarliga kärnkraftverk får stå och tillverka dödliga sopor, så mycket som bara är möjligt, släppa ut giftiga radioaktiva isotoper i luft och vatten, för det har vi vant oss vid. Detta är ingen nyhet, därför tiger media. Lågdosstrålning kan man inte känna, inte smaka sig till, inte lukta sig till, men den förkortar livet för några och försämrar livskvaliteten för dem många år innan döden avlöser.

Att en kärnkraftsolycka är en katastrof det vet alla helt säkert, men den långsamt verkande olyckan, spridningen av radioaktiva ämnen, den märker vi inte förrän det är för sent. Jag tänker på utsläppen från reaktorerna, användningen av DU-vapen och avfallet efter gruvorna, som läcker ut i vatten från lakdammarna och blåser omkring från avfallshögarna.

Att bilar blir säkrare för varje år innebär inte att det inte sker olyckor, eftersom det är människor som kör bilen. Det är också människor som kör kärnkraftsverken. Och sp har de förstås datorer. Dålig säkerhetskultur finns överallt. Blir man orolig och rädd, så kan man ju ta en öl eller en styrketår och titta på TV-underhållning, så att man slipper få ångest. Får man svårt att sova, så får man sömnmedel. Blir man för sömnig kan man få uppiggningsmedel. Läkemedelsindustrin triumferar.

Public Service TV surrar underhållning. Att TV-tablåerna i dagstidningen inte ens ger plats på huvudsidan för Kunskapskanalen, Barnkanalen och TV24 utan låter reklamkanalerna breda ut sig, det är ju sorgligt. Pausinslaget "Tack för att ni betalar.." om att vi som betalar licensen har en fristående TV är patetiskt.

Okunniga programledare intervjuar lika (med få undantag) okunniga politiker. Vattenfalls miljöchef uttalar sig om gruvdrift utan att ta reda på fakta. Det handlar inte om urans strålning i gruvan, det handlar om strålning från radon och radium och intag av uran och dess giftighet, oundvikliga företeelser i urangruvor.
När en blind leder en blind faller båda i gropen (gammalt ordspråk).

1 kommentar:

  1. Krümmel och Brunsbüttel står fortfarande still, den 9 maj 2011. Ekonomisk katastrof. Varför redovisar ingen vad dessa två kärnkraftverk verkligen har kostat utöver 18,5 miljarder i uteblivna intäkter. Varför inga reaktioner på dina sansade och sakliga beskrivningar som mycket trovärdigt visar kärnkraftens oacceptabla övriga problem?

    Är det En Svensk Tiger som gäller modell IQ fiskmås som under 2:a världskriget?

    SvaraRadera

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade