Vid Visjön i Oviksfjällen

måndag 30 april 2012

Kris eller krig?

Per Schlingmann, moderaterna skrev den 5 februari 2009:
Uppgörelsen om kärnkraften är en del i regeringens krispolitik.
Genast upptäcker datorn att det fattas ett g, det ska stå krigspolitik förstås!

Detta skrevs ju för längesedan, men när vi ser vad som har hänt, var det nog just krig som avsågs.

Uranvapen, uranpansar och plutonium och samarbete med krigsorganisationen Nato, skjutövningar i Göteborgs skärgård,. det är inte nog med bombövningar i renbetesland.  Det tycks har blivit vardag i Sverige.

17 juni 2010 lyckades regeringen få stöd för avveckling av avvecklingslagen av riksdagen (som kanske bord stavas riskdagen).  Denna historiska dag drunknade i mediabruset inför bröllopet den 19 juni.
Med 2 rösters övervikt skippades riksdagsbeslutet från 1980 om att kärnkraften ska avvecklas och att nya reaktorer får uppföras. riksdagsbeslutet var en följd av resultat från historisk folkomröstning, där alla var överens om att kärnkraft ska avvecklas, dock var de tre valsedlarna olika formulerade beträffande hur det skulle gå till..
1980 var det beslutat: 2010 skulle vara avvecklingen klar. 30 år borde har räckt för genomförandet, men de följande regeringarna följde inte beslutet, tiden gick och vid något obemärkt tillfälle fattades beslut om att skjuta upp avvecklingen i 10 år till.

2 reaktorer stängdes i tid, men vi har 10 kvar, varav de 4 äldsta fungerar dåligt. Uppgraderingar som görs frestar på de gamla materialen, kompetensutveckling har lagts på is, även den som berör hur avveckling och avfall ska tas om hand.

Beredskap för en olycka, finns det i vårt land? Har alla jodtabletter hemma? Finns de att köpa?
Livsmedelsindustrin använder inte salt med jodtillsats, så det finns risk för att sköldkörteln saknar jod och då tar upp radioaktivt jod, som skapas i kärnkraftsreaktorer. Stora mängder frigörs vid olyckor, små mängder avges rutinmässigt. Radioaktivt jod försvinner fort, men det gäller att få i sig jod genast.
Jodtabletterna kan åtminstone skydda sköldkörteln, ett viktigt organ för ämnesomsättningen. Kan vara orsak till i den ökande mängden överviktiga personer i USA.
Vid kärnreaktioner bildas radioaktiva jodisotoper. Fission av 235U ger den långlivade isotopen 129I, halveras på 30 år, dess effekter nedfall kvarstår länge. Vid olyckan i Tjernobyl släppts  131I med halveringstiden 8 dagar ut i atmosfären och svarade under de första veckorna för en avsevärd del av den primära strålningen.  

Kärnkraft är ett brott mot mänskliga rättigheter, 
genom sina ständiga radioaktiva utsläpp,
genom skapandet av livsfarligt avfall,
genom att den kräver uranbrytning,
genom att avfallet DU skänks till vapenindustrin och därmed i stället för evig förvaring som lågaktivt avfall sprids av krig som förs av USA, UK m fl (däribland Sverige) och
genom att den för sin existens kräver gränser för utsläpp i alla led som är större än 0.
Slutligen återstår avfallsproblemet. Så här var det inte tänkt, allt skulle hållas undan från omvärlden.

I Studsvik hanteras radkioaktivt skrot, t ex ånggeneratorer. Skrothanteringen skulle innebära evig förvaring av avfallet, även det lågaktiva. Nu har det blivit affärsdrivande verksamhet i stället. Det importeras generatorer, en generator väger ca 110 ton och kan innehålla 4 gram plutonium i form av beläggning i de rör som genomströmmats av vatten från reaktortanken, eftersom det förkommer att bränslestavar spricker. Rören ska kapas och skickas tillbaka till avsändaren, resten smälts ner och säljs till okända köpare. Processen kan kallas utspädning till friklassninggränsen 1 Bq/per gram..
1 ton järn kan alltså ge 1 miljon Bq  (sönderfall per sekund).Ingen vet vart detta material tar vägen.
Dags att vakna upp?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade