Vid Visjön i Oviksfjällen

torsdag 21 mars 2013

Riksdagen och gruvindustri.

Var kommer människan in?


Riksdagsdebatt om bl a uranbrytning igår, deprimerande att höra alliansens fasthållande vid traditioner från 1600-talet, 1637 exakt, då Axel Oxenstierna (f 1583) inrättade Bergsstaten med syfte att få igång brytning av material för kanoner i första hand.

Traditionen att rusta för krig har pågått i Sverige sedan dess. Under andra världskriget behövde Hitler mycket järn, kanske vi slapp ockupationen tack vare järnexporten över Narvik? Jag föddes just innan kriget började och i skolan läste vi historia bara fram till första världskriget, och datorerna var inte uppfunna, så det var inte lika lätt som idag att få information.
På 50-talet byggde Saab Flygande Tunnan, sedan kom Lansen, Viggen och nu Gripen, som säljs till andra länder med mutor inblandade. Sverige exporterar mest vapen per invånare i världen.
Vi har haft allmän värnplikt, den borde införas igen. Legosoldater borde vi inte ha.
Fred trodde vi skulle det bli för evigt när FN återkom 1946. Hur gick det?

Om vi skulle ställa om, så kunde vi börja med att lägga ner vapenindustri i hela världen, det skull omgående minska utsläpp av CO2.
I Sverige kan vi stänga några gruvor, först de gruvor som hotar bebyggelser, Kiruna och Gällivare.
Folket får bo kvar och börja plocka bär, odla sin egen mat, ställa om. De stängda gruvorna kan bli förvaringsplats för radioaktiva sopor och använt livsfarlig kärnbränsle, det ger många tillfällen för korta arbetspass.

Kärnkraft måste avvecklas, visst vore det lämpligt att göra det på ett planerat sätt, hellre än att invänta en härdsmälta, som skulle innebära att 3 eller 4 reaktorer tas ur drift samtidigt. Det kan hända överallt där reaktorer finns.
Fukushima idag:
Arbetare skaffar blyplåtar för att minska bestrålning av sina dosimetrar, gör att de kan jobba kvar längre vid det havererade kärnkraftverket än vad som anses vara max dos för ett år. Med tanke på att doserna redan har anpassats efter behov, snarare än av säkerhetsskäl, det finns inget säkert tröskelvärde, all strålning är riskabel.
Det finns folk som bor kvar i områden utanför evakueringszonen, där årlig max dos kan uppnås på 3-4 dagar, de har kanske ingen möjlighet att flytta och får inte ta del av några ersättningar.
Arbetare i kärnkraftverk som uppnår sin årliga dos, brukar få semester resten av året. Många  kärnkraftsarbetare är från bemanningsföretag även i Sverige. Enligt dokumentären "Världens Säkraste Kärnkraft" kommer några tusen kärnkraftsrallare till Sverige varje sommar.

Att bryta alunskiffer måste förbjudas av miljöskäl! Att köra kärnkraftsreaktorer måste förbjudas av miljöskäl. Synd att formuleringarna av förslaget inte ändrades från gruvbrytning till alunskifferbrytning och dito  prospektering. Skiffern ligger där det finns kalklager som gör att vi här har landets bästa odlingsbetingelser. Det är ju mat man kan äta, inte pengar. Sverige var många år efter kriget självförsörjande på mat.

2 kommentarer:

 1. Du får inte underskatta alliansen..
  De har ju lyckats sälja ut merparten av det sovande folkets tillgångar de sista sju åren.
  Utan protester från medborgarna!
  Borg har också skyfflat (utan att fråga om lov)
  145 miljarder till de tyska bankerna.
  OK, med vanlig bankränta på 0,1% svarade Reinfeldt vid förfrågan!
  Så underskatta inte regeringen!
  Bra kommentar från Din sida från riksdagsdebatten, där sossar och moderater som vanligt är överens!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas ju att alliansen spricker av fler skäl än energiproduktionen och gruvindustrin. Jag fruktar närmandet till USA och Nato. Vart tog neutralitet och fred vägen? Avväpna hela världen, det vore något att ta itu med. Det skulle dessutom minska utsläpp av koldioxid.

   Radera

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade