Vid Visjön i Oviksfjällen

torsdag 17 oktober 2013

Fukushima pågår - Tjernobyl pågår - nästa börjar när och var?

Three Mile Island 2 startades 21 april 1978 och havererade 28 mars 1979, hur osannolikt var det? Olyckan orsakades av att personalen i kontrollrummet trodde att de hade för mycket vatten i kylsystemet och därmed stängde av det. Man hade inte bråttom att ta sig in i reaktorn, det tog flera år innan man konstaterat att härden smält. Utsläppen den dagen motsvarade vad som får släppas ut på 1 år. Slutsats, världens 400 reaktorer som forfarande används släpper ut 400 "harrisburg" per år.
Utsläppen från de pågående är betydligt större.


40000 människor hade rally emot att kärnkraftverken ska startas igen, i Tokyo!

“We need to win back a world where our future children can live.”
"Vi behöver återvinna en värld där våra framtida barn kan leva"
Med fortsatt kärnkraft kommer vi att dö ut, på slutet klädda som på bilden. Det räcker inte med skyddskläder när all mat är förgiftad.

Nu överväger tydligen världens hälsodepartement (om hälsa nu är deras mål, det är väl tveksamt) att höja tillåtna gränser för innehåll av radioaktiva partiklar i mat. Med tanke på svårigheten att mäta alfapartiklar, de tränger inte igenom oskadad hud eller ett papper, så kan det i mat finnas alfa-strålare, sådana mäter man förstås inte. Rätta mig om jag har fel.

Det är dags att avveckla kärnkraft genast, då avfallet innehåller plutoniumisotoper, varav Pu-239 är den som gör avfallet evigt farligt med halveringstid 24119 år. Pu är dessutom extremt giftigt.
Det blir ju inte billigare att lagra avfall om man fortsätter producera. Ca 58% av använt kärnbränsle är just den isotopen. 4,9 kg räcker för en bomb. Ryms i en burk för 2,5 dl. 1 kg motsvarar ca 17000 ton trotyl.

Att avveckla nu skulle innebära att kapital strömmar över till förnyelse bar energi, som bygger på solenergi.
Solen ger energi i evighet, skickar inga räkningar. Solpaneler fungerar faktiskt i Norrland också, jag har en ficklampa med solpanel, den använder jag mest på vintern. Den har en dynamo också om det skulle vara mörkt när batteriet behöver laddas. Kanske det skulle vara möjligt att alla hus har både vindsnurra och solpanel, så kan man riva alla fula elstolpar! Tanken är fri!

Det är solen som ger växter energi att göra om koldioxid till syre, fotosyntes. Det är solen som driver vinden, får vatten att stiga upp och bli moln, som blir regn, destillerat vatten som drar med sig alla giftiga partiklar vi människor skapar och inbillar oss att de försvinner för vi ser dem inte.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade