Vid Visjön i Oviksfjällen

måndag 25 juli 2011

Sedan en reaktor vid Three Mile Island havererade har problemet med zirkonium i bränslestavarnas skal varit känt. Sedan 1979 alltså. Överhettad zirkonium leder till vätgasexplosion. Ett känt fenomen som industrin glömt, ljugit om eller struntat i.
En olycka i stil med Fukushima kan alltså hända när som helst, och var som helst det finns reaktorer som använder zirkoniumbeläggning.

För att skydda befolkning inom 100 km avstånd från reaktorerna, bör en skyddsregel införas som varnar befolkningen i samma ögonblick som kylning slutat fungera. Då har de ett antal timmar på sig att ge sig av. Evakuering 10 mil omedelbart. Om kylningen kommer igång tillfredsställande och i tid, så kan alla genast återvända hem. Det är genast efter olyckan som alla ska vara borta från området. Personalen vid verken måste stanna, och försöka få igång kylningen, förstås. Riskabelt arbete (konstigt att någon vill ha det). Alla, som idag arbetar på kärnkraftverk är garanterade jobb i evighet med avfallet, alla kategorier (gruvavfall, anrikningsavfall, reaktoravfall, byggnadder, kläder, mark, reaktorkärl, ånggeneratorer, ångturbiner osv), som har bestrålats under produktionstiden, ju längre ju värre. Allt måste tas om hand och förhindras komma in i kretsloppet. Ingen kan stänga av radioaktivitet. Alla radioaktiva ämnen bör förvaras under marken. Kremering av människor och djur må förbjudas.

Om olyckan blir ett faktum, så blir förbudszonen obeboelig av människor under oöverskådlig tid. De tillåtna doserna måste givetis sänkas, inte höjas som idag sker i Japan. 34000 barn utrustas med dosimeter, de har blivit försöksobjekt.

Det finns ett bättre sätt naturligtvis: FN ska se till att förhandlingar medför stängning omgående av alla kärnkraftverk i hela världen av hälsoskäl. Inför el-ransonering, verkligen en ofarlig åtgärd, så att sol- och vindenergi tas till vara omgående. FN kan ju passa på att förhandla tills alla går med på att avsluta alla krig också, så kan vi få hjälp att rädda klimatet gratis.
USA satsar 3 000 000 000 000 USD om året på sina krig. Det verkar vara ett ganska olönsamt projekt.
Dessa krig förs ju inte på eget territorium, men fungerar kanske som övning och provning under realistiska förhållanden av vapensystem.
Krig för fred, det har väl aldrig fungerat i verkligheten.

Korta ner arbetstider för löntagare, så att de kan uppfostra sina barn till solidaritet och omtanke i stället för egoism och prylomani.
Välfärd är att ge barn en trygg uppväxt, inte att producera skräp för att fördriva den tid vi lever på jorden utan att ta hänsyn till konsekvenserna.
Hellre "stenåldern" än utrotningen! Hellre rädda människorna än börserna!

Läs på Ace Hoffmans blog om zirkonium.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade