Vid Visjön i Oviksfjällen

onsdag 27 juli 2011

IAEA;s konferens i Wien, ett spel för gallerierna?

När jag ville veta dagsläget i och omkring Fukfushima Daichii gick jag in på IAEA.s hemsida. Där finns inte längre någon dagsrapport, inte ens att läget fortfarande är allvarligt, vilket det naturligtvis fortfarande är.

IAEA höll en konferens i Wien och den 20 juni skrevs en deklaration.

Redan i inledningen är de förvissade om att kärnkraft kan bli säker och att vi kan skyddas från strålning. Hisnande slutsats.

I punkt efter punkt erkänns problem och föreslås åtgärder för ökad säkerhet.

Ex.vis: Konferensdeltagarna känner sympati (!) för det japanska folket på grund av olyckan. så gulligt! Olyckan berodde på jordbävning och tsunami. Min uppfattning är att olyckan berodde på bortfall av kylning på grund av dålig konstruktion och bristande hänsyn till kända naturfenomen (=för stor hänsyn till kostnaden). Jordbävning och tsunami hör ihop som ler- och långhalm i området strax öster om Japan. Tsunami är ett japanskt ord.
Vätgasexplosion på grund av överhettat zirkonium har varit känt sedan 1979. Detta konstruktionsfel finns i alla lättvattenreaktorer världen över, nästan alla verk har det.

Slutsatsen tycks vara att det i Japan nu finns tillfälle att lära sig med om hur säkerheten ska höjas (den slutsatsen har ju Fredrik Reinfeldt också kommit fram till) och hur strålning påverkar befolkningen och att utsläppen förs ut utanför ett lands gränser. Det japanska folket är helt klart "försökskaniner" och de tidigare olyckorna har tydligen inte lärt dem någonting alls. Ordet transparens finns med i skriften, det är väl inte det man först kopplar ihop med IAEA.

Det finns förstås inga förslag om att lägga ner kärnkraften, snarare är inriktningen att försöka övertyga kärnkraftsländerna att fortsätta med kärnkraft. IAEA är en avdelning under Förenta Nationerna. Givetvis borde WHO ha högre inflytande än IAEA.

Förslag framförs att IAEA ska ha större inflytande över regler och säkerhet.
Nu är det ju redan deras fel att olyckan har hänt, så jag tycker de ska fråntas uppgifterna de har och att FN råder alla länder att avveckla kärnkraft, som är ohälsosam i alla sina faser (även när ingen olycka sker) och att den dessutom inte kan rädda något klimat. Dess uppgift tycks vara att rädda börserna i världen, som om vi kan äta pengar! Dessutom är det ju viktigt att hålla vapenindustrin med både DU och kärnvapen. Krig är antagligen väldigt lönsamma, krigsindustrin lär vara den näst största penningomsättaren, mest står sexhandeln för. Intelligens?

Atomer för fred. Krig för fred. Hur klokt är det?

måndag 25 juli 2011

Sedan en reaktor vid Three Mile Island havererade har problemet med zirkonium i bränslestavarnas skal varit känt. Sedan 1979 alltså. Överhettad zirkonium leder till vätgasexplosion. Ett känt fenomen som industrin glömt, ljugit om eller struntat i.
En olycka i stil med Fukushima kan alltså hända när som helst, och var som helst det finns reaktorer som använder zirkoniumbeläggning.

För att skydda befolkning inom 100 km avstånd från reaktorerna, bör en skyddsregel införas som varnar befolkningen i samma ögonblick som kylning slutat fungera. Då har de ett antal timmar på sig att ge sig av. Evakuering 10 mil omedelbart. Om kylningen kommer igång tillfredsställande och i tid, så kan alla genast återvända hem. Det är genast efter olyckan som alla ska vara borta från området. Personalen vid verken måste stanna, och försöka få igång kylningen, förstås. Riskabelt arbete (konstigt att någon vill ha det). Alla, som idag arbetar på kärnkraftverk är garanterade jobb i evighet med avfallet, alla kategorier (gruvavfall, anrikningsavfall, reaktoravfall, byggnadder, kläder, mark, reaktorkärl, ånggeneratorer, ångturbiner osv), som har bestrålats under produktionstiden, ju längre ju värre. Allt måste tas om hand och förhindras komma in i kretsloppet. Ingen kan stänga av radioaktivitet. Alla radioaktiva ämnen bör förvaras under marken. Kremering av människor och djur må förbjudas.

Om olyckan blir ett faktum, så blir förbudszonen obeboelig av människor under oöverskådlig tid. De tillåtna doserna måste givetis sänkas, inte höjas som idag sker i Japan. 34000 barn utrustas med dosimeter, de har blivit försöksobjekt.

Det finns ett bättre sätt naturligtvis: FN ska se till att förhandlingar medför stängning omgående av alla kärnkraftverk i hela världen av hälsoskäl. Inför el-ransonering, verkligen en ofarlig åtgärd, så att sol- och vindenergi tas till vara omgående. FN kan ju passa på att förhandla tills alla går med på att avsluta alla krig också, så kan vi få hjälp att rädda klimatet gratis.
USA satsar 3 000 000 000 000 USD om året på sina krig. Det verkar vara ett ganska olönsamt projekt.
Dessa krig förs ju inte på eget territorium, men fungerar kanske som övning och provning under realistiska förhållanden av vapensystem.
Krig för fred, det har väl aldrig fungerat i verkligheten.

Korta ner arbetstider för löntagare, så att de kan uppfostra sina barn till solidaritet och omtanke i stället för egoism och prylomani.
Välfärd är att ge barn en trygg uppväxt, inte att producera skräp för att fördriva den tid vi lever på jorden utan att ta hänsyn till konsekvenserna.
Hellre "stenåldern" än utrotningen! Hellre rädda människorna än börserna!

Läs på Ace Hoffmans blog om zirkonium.

söndag 10 juli 2011

Ökad barnadödlighet i USA

Nu har jag haft för lång "semester" från uppföljning av Fukushima Daiichi.
Idag gick jag in på Ace Hoffmans blog.
Läs den. Nyheten är redan gammal, blogen skriven den 19 juni. Har någon hört/läst detta i svenska nyheter.

Lyssna på youtube.

48% ökning av dödlighet bland nyfödda barn i Philadelphia på grund av radioaktivt jod i dricksvatten. I hela USA en ökning med 29%.

Kärnkraft är verkligen global, dess avfall sprids runt hela klotet, åtminstone på norra halvan. Och så får vi veta att vi inte ska oroa oss.

söndag 3 juli 2011

Avslöjandet pågår



Trots allt, sanningen kryper så sakta fram. Ny artikel, som jag fick idag via Gordon Edwards i Canada, meddelar att det var inte tsunamin som startade härdsmältan. Jordbävningen krackelerade byggnaden och explosion hördes innan tsunamin nådde fram.

Läs här(på engelska) och se bilder, som naturligtvis är tagna långt senare.

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade