Vid Visjön i Oviksfjällen

onsdag 7 mars 2012

Kärnkraft räddar inte klimatet!

Kärnkraftsindustrin har makt över oss genom att de vant oss vid att slösa med elenergi. Kärnkraftsindustrin "hotas" av avvecklingsbesluten, vilka är oundvikliga, men antagligen olönsamma ur företagens synvinkel.

Det har ju aldrig varit lönsamt att ta hand om avfall. Om vi skulle jämföra den el som produceras i förhållande till det avfall som genereras, det livsfarliga för evigt, så borde det vara lätt att bara bestämma: Nu får det vara slut!

Genom de internationella kontakter jag fick vid en konferens i Stockholm 2009 har jag blivit tipsad om en källa med bra information i Kalifornien, vars blog ni kan hitta här. Ladda hem hans "The Code Killer", gratis!


San Onofre kärnkraftverk ligger vid kusten norr om San Diego, i Kalifornien där den spricka som orsakar stora jordbävningar finns.
Kraftverket stängdes ner, på grund av att ett rör i ånggeneratorn spruckit. Det betyder att vatten från reaktorn får kontakt med vatten som går ut genom turbinen. Hur tätar man ett rör inne i en ånggenerator (ångpanna)? Jag kan inte ens förstå att det går. Ånggeneratorn byttes ut 2010. (!) Ändå mer konstigt är att radioaktiva substansedr kommit ut inne i byggnaden.
Mer om "incidenten" här.
Intressant att läsa hur media hanteras, där precis som här, ingen anledning till oro!
Precis som det sades i Japan de första dagarna.

På söndag har olyckan i Japans Fukushima 1 pågått i ett år. Ännu har inte hela omfattningen tagits upp av media, den nersmälta poolen med använt kärnbränsle. Men den är väl för otäck för oss att få veta något om!
Läste lite på chaten efter TVs Vetenskapsprogram: Vi i Sverige behöver inte oroa oss. Ett ofta upprepat mantra från SSM, som svarar för att skydda oss, men också måste sätta gränser som tillåter kärnkraft. Ett dilemma. Kolla SSMs anvisning om mobiltelefoni här. Sila mygg och svälja elefanter!

Man kan inte säga att ingen enda svensk, som bor i Sverige inte påverkas av nedfall utöver den s k bakgrundsstrålningen.
Det är summan för varje individ som ska räknas, inte dagens nedfallsnivå jämförd med en genomsnittsmängd från bakgrunden. Allt beror på var man är född, var man växt upp, hur mycket man flugit på hög höjd, hur mycket röntgenundersökningar man genomgått, vad man fått i sig av radioaktiv mat osv.
Passa på att kolla startsidan, ett strålsäkert samhälle, ja det kan vi vara säkra på, strålning ska vi ha! Råd till resenärer med Japan som mål finns. Ta jodtabletter t ex. 1 år efter, utsläppen pågår alltså fortfarande!

2 kommentarer:

  1. 131I har sönderfallit minst 20 halveringstider => ingen aktiv jod kvar. Jodtabletterna gör mer skada än nytta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Radioaktivt jod och cesium och strontium och ... (lång lista) tillverkas varje dygn i kärnreaktorer! Vart tar alla partiklar vägen? De fyller på omgivningen hela tiden. Jod som sprids från olyckorna är en av de farliga och mätbara utsläppen vid olyckor, liksom cesium. Efter explosioner hamnar i de övre luftlagrena och sprids över större områden. Faller ner med regn ibland. Jodtabletterna ska finnas till hands innan nedfallet börjar, men seden vid haverier är ju att inte varna befolkningar i tid. Det delades ut väldigt lite jodtabletter i Japan har det konstaterats. Usläppen pågår både i Tjernobyl och Fukushima. Allvarligast är förstås poolen med använt kärnbränsle vid reaktor 4 i Fukushima, den som var avstängd och helt glömdes bort av media. Poolen behöver flyttas från det osäkra läget och förses med ett fungerande kylsystem. Eftersom bränslet har smält ner är kylningen komplicerad och kommer att ta längre tid än 2 år, kanske 10. Det är den tid Tepco meddelat att man behöver för att flytta förvaringen. Alla har klart för sig att använt kärnbränsle ska förvaras åtskilt från allt liv i 100000-tals år. Utsläppen kan vara ett globalt hot varnas det för nu.
      Det bästa med att mäta just jod- och cesiumpariklar är att de olika halveringstiderna gör att man kan avgöra hur lång bort utsläppet skett. Industrin vill säkert inte berätta om alla utsläpp, det skulle ju bli dyrt att hålla reda på alla dessutom.

      Radera

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade