Vid Visjön i Oviksfjällen

tisdag 1 december 2009

E-on får mig att se rött - satir

Revision av detta inlägg. E.on har tagit bort annonsen som fanns animerad en länk, här ersatt av deras annons, fotograferad av mig. tyvärr beskuren, förut var Finland och Atlanten och Ishavet med.
Några symboliska bilder, Malmö med Turning Torso, Göteborg med Poseidon och Stockholm med sitt Stadshus. I Blekinge ett värmeverk eldat med fossilt. I Småland står en gris och gör biogas och bredvid står ett maxat kärnkraftverk, som puffar ut radioaktiva ämnen i vita moln.

En man badar i världens mest radioaktiva hav. Han vinkar glatt. Kan det vara Ulf Adelsohn, han ville ju så gärna bada i Ringhals vattenbassäng, en gång för länge sedan. På kustkanten sitter en kvinna, klokare antagligen, och plaskar med fötterna.
De två sköter antagligen energiproduktionen och grisen när de inte badar eller sitter vi datorn. I Finland, där Helsinki borde legat står en björn. Norr om Stockholm börjar Norrland. I det inre av Norrland står en fjärrstyrd grävmaskin. Kanske det är ett nytt dagbrott på gång? En förvirrad älg står i trakten av Storsjön och tittar sig om kring, en vildren letar efter mat i Kirunas kommun, men hittar ingen. Inga samer syns till. Hoppas inte renen ramlar ner i hålet där Kiruna stad försvann efter gruvraset. Nordpolen är isfri, Norge består av en bergskedja, i vattnet nere vid Danmark står tre vindsnurror, men det finns ingen kraftledning. Det finns en bit kraftledning kvar i närheten av Stockholm. Kanske Vattenfall har sålt resten till någon som tagit med den hem (kopparbrist?).
En lax hoppar från Vänern till Vättern, den kommer varken till lekplatsen eller havet. Ett par båtar passerar, Hurtigrutten kanske. Eller kanske fraktar de kärnkraftsavfall till isfria hamnar i Ishavet (konstigt namn förresten, där finns ingen is). I Värmland står ett vattenkraftverk där vattnet ser ut att rinna fritt. Fallens dag kanske? Kärnkraftverken i Forsmark, Ringhals och Olkiluoto är borta, rivna? Inte en enda röd stuga i hela Sverige. Detta måste vara tiden när billig energi och rationalisering gjort att ingen arbetande befolkning längre behövs.
Norge är avfolkat, oljan är slut, Finland är avfolkat, deras sista urangruva tömd. Industrierna ägda globalt har flyttat all verksamhet till länder med billigare arbetskraft och till slut fick alla i landet också flytta. Undrar om det finns någonstans kvar i världen där man kan bo!
Nu ska jag övergå att se i deras plan hur de ska få till det och om jag kan göra något för att stoppa dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade