Vid Visjön i Oviksfjällen

torsdag 30 juni 2011

Fukushimas barn får dosimeterI Tokyo demonstreras mot kärnkraft.

Idag fick jag en nyhet från Japan via Canada: 34 000 barn i prefekturen Fukushima ska få dosimeter. En dosimeter har skal av plast, alfapartiklar tränger inte igenom skalet. De stoppas av oskadad hud eller ett papper.
All strålning man tar emot ackumuleras, ju längre man väntar med dosimetern ju mindre dos registreras, alla har ju redan fått strålning i 3½ månad.
Eftersom reaktoravfall sprids, så finns risk för intag av uran och plutonium, båda är alfastrålare, dvs de avger alfapartiklar vid sönderfall.
Alfapartiklar internt är 20 gånger (eller mer) farligare än beta och gamma.
Outhärdligt att sätta sig in hur det är att bo i Japan idag.

Kanske personalen på IAEA också tycker det. Från Fukushima intet nytt sedan 2 juni:
Overall, the situation at the Fukushima Daiichi nuclear power plant remains very serious.

1 kommentar:

  1. Var kan man köpa en dosimeter i Sverige? Vilken model passar bäst för att mäta ex mat.

    SvaraRadera

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade