Vid Visjön i Oviksfjällen

torsdag 6 oktober 2011

Kärnkraftens dilemma - kan bara bli säkrare, aldrig säker

Igår skrev Ace Hoffman i sin blog om vad som kan hända i USA. Läs själv här. Han vet verkligen vad det handlar om. Engelskan har så bra ord, sammansättningar som svenskan har blir så långa och urtråkiga, jämför kärnkraftsförespråkare med pronukers.

Det finns en nästan säker åtgärd (säkrare än allt annat) mot kärnkraftsolyckor, stäng ner dem. Det tar lång tid, men så småningom minskar risken för allvarliga olyckor, ja bortsett från avfallsfrågan, det olösta problemet. I USA har man dry cask (torr förvaring i tunnor) i väntan på att hitta lösning på det eviga problemet , 100 000 år (minst).
IAEA, FN.s pronukers, har beslutat utreda hur säkerheten kan förbättras. Jag undrar vad de har sysslat med i alla år tills nu. Jag instämmer med Thomas di Leva
"Vem ska man tro på?"
om inte på vetenskapen om förutsättningar för liv på jorden.

Finland har kalla vintrar och regeringen väljer hellre kärnkraft än att isolera bostäderna. Vansinne, minst sagt. Nu tillåts bygge av två reaktorer till vid Östersjön, världens mest radioaktiva hav. Olkiluoto 3 är ju inte klar än, frågan är väl om den någonsin blir klar. Areva (EDF) bygger en likadan i Flamanville, lika många problem där. Två prototyper. Byggs och konstrueras samtidigt, känn hur håret reser sig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade