Vid Visjön i Oviksfjällen

torsdag 29 september 2011

Mer om Japans situation idag

Irish Times har en reporter i Tokyo, David McNeill. Hela artikeln finns här.

Projektet att avlägsna jordlager som innehåller utsläppsämnen från Fukushima Daiichi kan komma att bli på en yta på 2400 km2. Eftersom utsläppen fortsätter må ju detta bara vara en gissning. Mängden material, 29 miljoner m3 skulle kunna fylla Tokyos största arena 80 gånger.
Jämför ytan med ytan av kommunerna Kungsbacka och Varberg tillsammans 1560 km2, Östhammar 1500 och Oskarshamn 1100.

För första gången har reaktorerna en temperatur under kokpunkten, 6½ månad har gått.

2,9 miljarder USD har avsatts för "städningen" men miljöministeriet har ansökt om 450 miljarder Yen, motsvarar nästan 6 miljarder USD bara inom detta års budget.

Frågan om ersättning till de hemlösa evakuerade har blivit en allt mer irriterande fråga. Tepco har översvämmats av arga samtal sedan det tillkännagavs att de mäste fylla i ett 60-sidigt ansökningsformulär innan deras ärende behandlas.

Svensk nyhet i Dagens Industri den 22 sept: Kärnkraftsavveckling dyrare än väntat.
SSM bedömer att det behövs 4 ggr mer pengar än beräknat.
Man har väl som vanligt trott fel, för att ingen ska opponera sig! Det är som vanligt, svårt att förutsäga kostnader, särskilt när det handlar om prototyp-jobb.
Nästan allt inom kärnkraft handlar om prototyper, man provar sig fram och kräver ständigt mer pengar.

Det är säkert jättesvårt att göra vinst på avvecklingen, så det är lika bra att förstatliga hela verksamheten. Bjud 1 krona per reaktor, ägarna blir säkert överlyckliga för att bli av med problemen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade