Vid Visjön i Oviksfjällen

onsdag 26 maj 2010

12 mil människokedja

Vem i Sverige känner till att det i Tyskland samlades några männiksor som vill avveckla kärnkraften 24 april?
Mellan Vattenfalls anläggningar Krümmel, Broksdorf och Brunsbüttel bildade människor en kedja, hand i hand över 12 mil lång. Ca 100000 deltog. Krümmel ligger öster om Hamburg, vid Elbe, Brunsbüttel nära Elbes mynning i Nordsjön, Broksdorf däremellan.
En tysk video från Graswurzel här. Man behöver inte förstå tyska för att bli imponerad av kraften i protesterna mot de gamla verken som ju inte fungerat sedan juni 2007 då elleveransen stoppades från Krümmel och Brunsbüttel på grund av transformatorproblem, som började med eldsvåda i Brunsbüttel. Nu pågår arbeten för att få igång dessa ålderstigna anläggningar. €35 miljoner har transformatorerna som levererades till Krümmel hittills kostat, nu ska de installeras också.

Hur kunde det bli så här? Hur ska vi få slut på denna hemska avfallstillverkning, som hotar vår existens?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade