Vid Visjön i Oviksfjällen

torsdag 21 april 2011

Strålning och oro, kunskap och förvillelse, paradigmbyte måste till!

Strålsäkerhetsmyndigheten arbetar för att de skadliga effekterna av strålning på människa och miljö ska vara så små som möjligt. Varför föbjuder då inte myndigheten kärnkraft, den behövs ju inte! Den är dessutom farlig och den gör att det bildas avfall i många led, avfall som kommer att stråla i all evighet och flytta omkring i växter och djur, anrikas i dem som står högst i näringskedjan,
rovdjuren, av vilka människan är det farligaste för planetens beboelighet.

I en månad har utjänt kärnbränsle läckt ut ur Fukushima Dai-ichis tre skadade reaktorer, som fått härdsmältor på grund av kylningsbortfall. Plutonium, giftigast av giftiga avfallsprodukter från reaktorn, som skulle ha förvarats i hundratusentals år skilt från vatten och levande växter och djur, kommer i stället ut i havet, som förvisso är stort, men som också förser oss med syre och mat. Det behövs inga mängde plutonium för att döda en människa. Varje kWh ger en dödsdos av plutonium, sa redan Hannes Alfvén, som var så obekväm för staten att hans forskningsanslag drogs ner.
Hannes har inte fått några efterföljare i Sverige, tyvärr. Så lär man hundar sitta! Nu få man höra att det värsta med Tjernobyl är den oro den skapar, det hördes så redan samma år det hände (om det nu har hänt), någon professor "förstå-sig-på-are" sa det i nyhetsprogrammen.
Den utbredda dumheten hos makteliten ger definitivt svåra skador hos många människor!!!!!!! (citat från Monica Dahlby, tack för att jag får använda det!)

Plötsligt börjar det regna och jag måste ut och rasta mina hundar. Är det säkert att det inte kommer partiklar från Japan idag, eller från något annat utsläpp, som jag inte kan ha koll på heller.
En god väns vän dog i förra veckan av cancer i njurarna, vilket mycket väl kan var en skada av cesium-137, kroppen kan inte skilja på cesium och kalium. Den gode vännens vän promenerade i regnet i Uppland dagarna efter 26 april 1986. För henne var nog inte oron det värsta. Hon blev bara 53 år.

Hur som helst, lyssnade på det tråkigaste och mest nedslående program som public servise sänder, A-ekonomi, som handlar om slöseri i den heliga tillväxtens namn, ske finansiärernas vilja. Jag brukar passa på att gå ifrån när de håller på med sina räntor och aktiekurser och index, vad rör det mig.
Nokia behöver avskeda 6000 arbetare i Finland för att sänka sina fasta kostnader. Tänk om de ändå kunde behålla alla sina arbetare, men befria dem från 6000 manår i stället. Alla får kortare arbetstid, mindre betalt och kan därmed få anledning att konsumera mindre och därmed bidraga till att miljön räddas lite snabbare. De kanske får tid att vara med sina barn så att de blir tryggare, mår bättre och får lära sig saker av sina föräldrar, sånt som inte ingår i kursprogrammen. då sjunker de offentliga kostnaderna för sjukvård, fysisk och psykisk. Då sjunker utgifterna för offentliga sektorn och så kan även de anställda på dagis ta hand om sina egna barn också. Med tanke på de skador som för mycket mobilprat för med sig, kanske det blir förbjudet en dag. Då blir det annu fler som blir utan lönearbete, Arbetslösa blir de inte om de har hus,barn och trädgård. Laga cyklar och börja cykla.
Mer fri tid till alla ökar kunskap om politik, samlevnad, samarbete, stärker familjen medan barnen växer upp. Vad är viktigare än att föräldraar få ta hand om sina barn?
Jag menar inte att dagis är dåligt, men jag minns själv att jag hade den uppfattningen att min mamma inte ville ha mig egentligen. Jag tillbingade ett par dagar på Kindergarten, det var en pina, jag blev mobbad.

Som sagt det regnar, om jag nu går in på SSM, så får jag veta att det är helt ofarligt i Sverige, det nedfall vi får. De erkänner åtminstone att vi får nedfall från Japan.
De mäter förstås inte alla ämnen som kan vara aktuella. Det är säkert "onödigt" eller för dyrt. FOI (Totalförsvaet) mäter mer noggrannt, men de får inte berätta för oss. De mäter för att hålla reda på om något land utför kärnvapen prov utan tillstånd av USA och de andra godkända kärnvapeninnehavarna. (Syftet ska var ickesprodning, värt att åtrkomma till.)

Jag vill ha möjlighet att genast få veta läget, så att jag genast kan få svar på bakgrundsstrålningen hos mig och hur mycket nedfall som kommer med regnet, så kan jag själv räkna ut om jag vågar gå ut och hur länge. Jag har fått reda på radonmängden, men inte i Sievert, så jag vet inte hur stor dos jag får. Jag ska föröka lära mig det. Det är nog inte meningen att jag ska förstå detta. Då kanske det finns några som blir arbetslösa!
Fast med den kärnkraftspolitik vi haft sedan 70-talet, så finns det jobb redan nu som räcker ända in i evigheten. Vi måste komma till ett läge som liknar miljön inne på Forsmark, där håller de reda på varenda atom! sa guiden i filmen "Med säkerheten som insats".

Det skulle vara bättre än oro. SMHI kanske kan fixa det?

Utvecklingen går framåt, säger många. Radioaktivitet kan vi inte stänga av dock.
Framtiden kanske innebär att vi inte kan vistas ute, vi ska bo i "rymdkapslar på vår egen planet, odla mat under tak, ... science fiction, usch vad trist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade