Vid Visjön i Oviksfjällen

onsdag 25 januari 2012

Alunskiffer - uranbrytning - Storsjöbygden

Riksdagen svek sin plikt 17 juni 2010, den att verka för folkets väl. Varför hacka på vår kung, han är väl jämfört med riksdagen en ganska oviktig person.

Uranbrytning i alunskiffer är inte som att bryta järn ur granit. Utvinning av uran görs med vatten ur pulveriserad malm, järn smälter man fram. Granitavfallet är jämförelsevis med slunskiffer avfall nästan ofarligt, men ingen gruvindustri är egentligen naturvänlig.

Uranmalm lämnar kvar 27 radioaktiva ämnen i avfallet, vilka svarar för 85% av den ursprungliga strålningan. Radon avgår från två av dem, Ra-223 och Ra-226, vilka ger gasen Rn-219 (4 s) resp Rn-222 (3,8 dagar halveringstid), vilka vid sönderfall ger Polonium-215 resp Po-218. Polonium är en metall, faller ner på golvet, i sängen, eller i lungorna. Gasen är tung, så mest blir det på golvet. Efter polonium blir det radioaktivt bly. Kolla U-238 längst ner på sidan.

Ur Nationalencyklopedien hämtar jag på ne.se:
"Vid inandning av den radioaktiva gasen radon är det radonets sönderfallsprodukter som innebär de allvarligaste strålningsriskerna. Av dessa ger poloniumisotoperna Po-212, Po-214, Po-216 och Po-218 upphov till α-strålning, därför är de mycket skadliga om/när de kommer ut i kroppens vävnader."

Dessutom ingår 6 isotoper av bly
varav 2 stabila, urans slutprodukt i naturen. Avfallet har kvar drygt 80% av strålningen från den ursprungliga malmen. .

91% av uranmalm är inte klyvbar och längst halveringstid Längst halveringstid i avfallet har torium-230, åttiotusen (80000) år.
Som varande självutnämnd expert i detta ämne är jag enig med erkänd expert Olov Holmstrand, följden kan bara bli en total förstörelse. av bebodd jord- och skogsbrukbygd. Riksdagen skriver lagarna.riksdagsledamöterna väljer vi själva,.

Uranpriset har senaste halvåret legat på låg nivå, 50-52 USD/lb. 2007 (prospekterarnas lyckoår) gick priser upp i 140, för att falla ner till 43 under en kort tid 2010. I januari 2011 var priset så högt som 73.

Det har säkerligen sina risker att på ovanpå alunskiffer, men att bo nära (mindre än 10 km) en gruva och dess avfall, det är inte tillrådligt, speciellt inte för växande barn, foster, kvinnor.

För övrigt ser jag fram emot kärnkraftens avveckling, trots det elände som då kommer att avslöjas med hantering av mark, byggnader, material och det värsta, det använda bränslets förvaring. Hur sjutton kunde vi vara så dumma att starta upp detta. Och hur kunde vi när vi visste det 2010 låta ett regeringsförslag med 2 rösters övervikt gå igenom i riksdagen.
Kan verkligen underhållningen under första halvåret 2010 som SVT bjöd på med anledning av Victorias Bröllop ha bedövat både media och riksdagsledamöter och därmed också folket?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade