Vid Visjön i Oviksfjällen

torsdag 23 februari 2012

Tål du det, så tål du det - tål du det, så tål du det - tål du det, så ....

Så sade en bonde till sin häst. Hästen gav upp till slut och drog sedan aldrig mer någon last.
En annan historia av de slaget om hästen, bonden sa: Hade han inte dött, skulle jag vant honom av med att dricka också.

Resonemanget känns igen, eller hur! Vi får tåla kemikalier, ökade strålningsnivåer,
smältande glaciärer, vi får varningar men vi gör inget åt det. Vi är försöksdjur åt företag
för läkemedel, kemikalier, kärnkraft, uranvapen och för myndigheter för både strålning och mat, myndigheter som sätter gränser för vad vi tål.

På 50-talet for Georg Borgström land och rike runt och höll föredrag om kommande svältkatastrofer som berodde på befolkningsökningen, då var vi fortfarande 6 miljoner i Sverige och relativt självförsörjande med allt vad man behövde, mat, kläder, bilar, men inte på energi.

När kärnkraften var på i startfasen varnade Hannes Alfvén, varje kWh är en dödsdos. Han var med och startade miljöpartiet. Han visste säkert vad han pratade om, en kärnfysiker med nobelpris i bagaget. Han var obekväm, hans forskningsanslag minskade, han flyttade över till känt universitet i Kalifornien, staten i USA som initierade hårda säkerhetskrav på bilar, speciellt på avgasernas utsläpp. Den bilindustri som ville in på marknaden i USA tvingades utveckla avgasrening, bältessystem mm efter deras krav.

USA var ledande på kärnkraftsteknik, deras teknik spreds både hit och till Japan. Det är inga större skillnader idag. USA har inte startat någon ny reaktor på 30 år. Såvitt jag förstått så har Obama inte lovat några insatser från staten att underlätta nya kärnkraftverk. Just nu finns i USA 1 reaktor under konstruiktion, dvs bara på pappret. Han liksom många andra politiker har det tufft, industrin ska krama varje droppe ur oss.
Häri vårt land är riksdagen köpt av industrin, matad med falska myter om CO2-fri kärnkraft. subventioner ska inte användas för utveckling av ny kärnkraft, ändå betalar vi till ITER, massor av pengar, statens direktörer för Vattenfalls kärnkraftverk slutar och får vansinnig höga ersättningar. Bonus till chefer som inte skött sitt jobb att förbereda avvecklingen till 2010. Nu har alla 33 länder med kärnkraft nästan likadana system, alla är nästan lika gamla, nästa olycka kommer allt närmare.

Överförmyndarna i IAEA lär sig "Vi måste bygga säkrare kärnkraftverk." Konstigt nog, det är ju det de har gjort hela tiden. Kärnkraft kan säkert bli säkrare, men aldrig säker, så mycket pengar finns inte..
Om vi nu ställer krav: 0 utsläpp av radioaktiva partiklar, då blir det inte lätt att få till tekniken.

Vi har förstås problem med Miljöbalken, den tillåter kärnkraft, känkraft är inte mijövänlig, den är värsta boven i miljön

Att producera el med hjälp av radioaktivitet är ineffektivt, dyrt och livsfientligt. Vi måste nu titta bakåt, vad är nu välfärd egentligen?

Att inte ha tid för sina barn, är det välfärd?

Att resa bort på semestern, det är flärd, inte välfärd, men väl en statussymbol. Har du inte råd, då är du fattig!

Evert Taube i Fritjof och Carmencita: Lyckan den bor ej i kalvar eller kor och den kan inte heller köpas för pengar ..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade