Vid Visjön i Oviksfjällen

måndag 13 februari 2012

Varför ta död på oss själva?

Varför vill svenska folket inte inse att kärnkraften kommer att utrota mänskligheten inom en snar framtid. Är det därför vi ska ha kärnkraft med 4:e generationens reaktorer i 1200 år. Det löser förstås avfallsproblemet, ingenting behöver göras, allting ordnar sig när allt liv på jorden upphör och en ny evolution tar vid när nytt tillfälle uppstår. en strålande framtid, dock inte för oss som lever nu och våra avkommor. Inget liv alls. Jo, kanske - Hulken!

Ju längre man väntar med avvecklingen, ju mindre intressant blir den! Den blir allt dyrare för dem som det är tänkt ska betala, industrin själv.

Tänk på Tjernobyl!
Tjernobyl har inte producerat någon el sedan 15 dec 2000, då sista reaktorn (nr 3) stängdes.
Nu ska det byggas en ny sarkofag för 14 miljarder, vem ska betala? Ukraina har inte råd.
Varför inte alla kärnkraftsländer gemensamt, i proportion till hur många reaktorer de har i drift idag.
Japan hade tre när detta skrev, fast det har IAEA inte noterat än. Personalen där var ju sena att rapporetera skadorna från Fukushima också, i känd stil. Och vi har ju 10 (fast kanske bara 6 i drift just idag) flest i världen i proportion till antal invånare och bland de sämsta i världen dessutom. Men det vore ju bra om tjernobylolyckan får ett definitivt stopp på läckage.

Tänk på Fukushima!
Tre härdsmältor och en torrlagd bassäng med använt kärnbränsle, det farligaste avfall vi människor någonsin åstadkommit, i reaktorer tillverkas ett i naturen nästan obefintligt ämne, plutonium som härstammar från uran-238. Smältorna har kylts med havsvatten, som släppts ut i havet direkt. Smältorna har läckt ut i havet, byggnader har spruckit.
Fukushima har ju just börjat och är det något vi borde lärt oss är, att kärnkraft är olämpligt för människor att arbeta med.
Reaktor 4 efter att poolen med använt kärnbränsle förstörts. I en sådan bassäng förvaras använt bränsle i 1-2 år för att temperaturen ska sjunka till hanterbarhet. Sådana bassänger finns i de flesta kärnkraftverk i välden. Nytaget foto från av Akio Matsumura. Nya jordbävningar kan ytterligare förvärra läget.


Tänk på Ringhals!
Uppdrag Granskning satte tummen i ögat på hanteringen. Nu var det ju inga nyheter som avslöjades, utom just själva lapsusen med dammsugaren.
Två forskare vid Göteborgs Universitet rapporterade redan våren 2010 om läget i Ringhals. Att Ringhals fortfarande får driva elproduktion är en lapsus från ledningen, från SSM och från regeringen

Forskningsrapporten hade jag på min blog den 16 april 2011: Bristena, tystnaden och myndigheten, den handlar just om den dåliga säkerhetskulturen vid Ringhals. tydligen kan den få fortgå ännu några år! Kan man hoppas att svenska folket ska vakan upp innan det är kört?

Hoppet, det enda som blev kvar i Pandoras ask. Men hoppet måste nu övergå till handlings! Ut på gator och torg och berätta det ni vet nu och låt er inte dämpas av kärnkraftens vänner, de får inte berätta för oss, de får bara tjafsa emot. Dess vänner har hittat ända in i Kungliga Vetenskapsakademins energigrupp. Vilken skam är inte det?
Nåja, KVA har ju gott stöd av SVT, public service, som anlitar dem om kärnkraftens framsida men undviker dess baksida, med ett enda undantag Uppdrag Granskning, som sänds på bästa sändningstid och har många tittare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade