Vid Visjön i Oviksfjällen

lördag 24 april 2010

Glöm aldrig Tjernobyl!
På måndag är det den 26 april. För 24 år sedan trodde vi som lyssnade på nyheterna att en härdsmälta hade hänt i Forsmark, då det kom rapporter därifrån om radioaktiva nedfall. Forsmark utrymdes, ingenting hände. Efter tre dagar, när hela världen redan visste, erkände ledningen för Sovjetunionen att en olycka hänt i Ukraina. Tjernobyl hade drabbats av det som inte kunde hända.
En av reaktorerna hade "skenat" och exploderat och stod i brand. Alla som deltog i släckningen dog.
I kontrollrummet visste de inte så mycket om vad som hände där ute, de höll på med experiment och hade stängt av varningssystemen tillfälligt. Detta var absolut inte en avsiktlig felkonstruktion eller avsiktlig handling från någon. En enkel stressreaktion, typ panikbromsning när en älg dyker upp framför bilen och har det hänt, det som inte fick hända. I stället för en avsaktning i kedjereaktionen åstadkoms en ökning.
I Sverige uttalade sig folk på uppmaning från SVT:s nyhetsredaktioner, särskilt minns jag en professor (namnet lade jag inte märke till) som sa att det farligaste med olyckan för Sveriges del var den oro den spred. Han var inte kärnfysiker med kärnkraft som specialitet förstås.

Därefter har denna attityd genomsyrat svensk nyhetsförmedling beträffande kärnkraft och allt som har med den att göra, gäller särskilt public service SVT, som skryter med att förmedla fakta, men som levererar egenköpta opinionundersökningar och mysiga soffprogram med programledare som inte satt sig in i det tekniskt svåra ämnet kärnkraft, radioakttivitet, kärnbränsle, gruvor, miljöpåverkan, vapensamband osv.

Vi som arbetar för kärnkraftens avveckling blir iblans hånade av våra medmänniskor, för att vi vill att jordens ännu befintliga liv ska bevaras medan kärnkraften kramas som varande ren, säker och t o m billig. Ihärdiga uppgifter kommer från olika förstårsigpåare om att av Sveriges el kommer 50% från kärnkraft. Sanningen förra året var 37%. Att 37% är samma som hälften har säkert inte lärts ut i skolan, det tror jag inte. Tala alltid sanning, barn!
Nej, det är ett sätt att sprida myter, dvs medvetet ljuga. Det finns ju t o m politiker som kramar kärnkraft, fast den inte behövs. Varför då?
I Tyskland är läget något bättre. Med det blygsamma antalet på 17 reaktorer för 80 miljoner invånare ska det demonstreras, vilket de kan i Tyskland. I tysk press förmodas att 50000 ska delta med att bilda en människokedja mellan EOns/Vattenfalls samägda kärnkraftverk Krümmel och Brunsbüttel, 120 km lång. (Båda verken "står", sedan juni 2007, ansvarig för driften är svenska staten, som äger Vattenfall). Dessa verk ligger vid Elbe, Krümmel uppströms Hamburg och Brunsbüttel nära Elbes mynning i delstaten Schleswig-Holstein.

Runt Kärnkraftverket Biblis vid Rhen ska det samlas 10000 människor på söndag i anti atomkraftsdemonstration. Den äldsta reaktorn där är ett par år yngre än O1 i Oskarshamn, nu Tysklands äldsta. Dags att stänga av tycker många. Vackert belägen i ett platt jordbrukslandskap ca 1 mil NNO om Worms.
Här en länk till en tysk tidning.

Vad ska du göra på måndag! Förslag: Ta fram solmärket och sätt det på rockkragen.

1 kommentar:

  1. Naturligtvis ska vi göra det...=)...Du gör ett bra jobb som verkligen aktiverar dig i denna idioti..Kör hårt...Irene Sandberg, Åbbåsen.

    SvaraRadera

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade