Vid Visjön i Oviksfjällen

tisdag 22 juni 2010

Efter 17 juni kommer 19 september

Det bästa med 17 juni är att Ny Teknik tagit semester, tycker jag. Då slipper man åtminstone läsa om kärnkraftskramarnas förhoppningar där, tills fram i höst.
Media verkar ha missat att 19 september återstår, då valet kommer att fälla regeringen och därmed innebära fortsatt avveckling av reaktorer. Man får hoppas att inte allt för mycket pengar och energi läggs på sponsring av planer på nya reaktorer och urangruvor i Sverige under tiden.

Svensk basindustri 'lever' på billig energi under förbrukning av icke återvinnbar malm och skövling av skogar, som kunde sluka en hel del CO2, en industri som tuggar på utan hänsyn till vädret. Basindustrin behöver varvas ner och de som styr den vet säkert att efterfrågan och pris hänger ihop. Ju mindre det finns, ju högre pris. Energi ska vara dyr, liksom skog och andra råvaror. Arbetskraft ska vara jämförelsevis billig. Ny tid kräver nya idéer och ny politik, den "eviga" tillväxtens tid är över.

Idag exporterar vi förutom ex.vis papper, malm, textil och t o m sopor även våra arbetstillfällen till låglöneländer och därtill vår andel av koldioxidutsläpp och miljöförstöring, t ex genom inköp av anrikat uran för bränsle till kärnkraftverk.

Alla vill vara med och jobba och leva meningsfullt liv tillsammans med andra. Man ska inte behöva droger för att stå ut med livet, då har det gått snett.
Det finns gott om modiga männiksor i världen som föredrar ny ordning i världen: fred, demokrati och anpassning av vår konsumtion till uthållighet. Detta borde vara en lätt sak för svenska folket att acceptera.

Mitt första tips är att FN får avsluta alla krig i världen och avväpna alla militärer. Det skulle säkert spara på utsläppen rejält, och därtill bespara oss behov av kärnkraft. Man förlorar förstås en väldig massa arbetstillfällen, men att ta bort sådana jobb som inte gagnar allas välfärd borde ju ge möjlighet för de rika ländernas arbetar att ägna sig åt annat än att jobba. Där försvann ju ytterligare en basindustri i Sverige, vapenindustrin som måste försörjas genom export.

Så måste klimatet och människan räddas, tror och hoppas jag. Det är ett lämpligt uppdrag från demokratiskt valda regeringar i världen.
Kanske inte så enkelt, men vem tror att det ska vara det?

1 kommentar:

  1. Dom rödgröna kommer att höja skatten på arbete vilket ökar lönsamheten för att ersätta arbete med energiförbrukande automatik.

    Vilket bra tips att FN ska avsluta alla krig! Varför har ingen tänkt på det tidigare? Finns den ingen inom FN som tänker?

    SvaraRadera

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade