Vid Visjön i Oviksfjällen

onsdag 23 juni 2010

Kärnkraftsspelet går vidare.

Kärnkraft är en ständigt pågående olycka! Utsläppen och avfallet i alla led och det utbrända kärnbränslet. Den stora olyckan - katastrofen kan dessvärre inträffa när som helst och var som helst. Detta vansinne måste stoppas av oss människor, vi kan inte förlita oss på WHO ens. WHO får inte meddela oss något om nukleära nackdelar som inte IAEA godkänt.
Till exempel håller WHO fast vid att 4 000 har dött efter Tjernobyl, medan en stor forskningsrapport kommit fram till drygt 900 000. TV-dokumentären om ett blomstrande fågelparadis i Tjernobyl-området har fått en del att tro att området är ofarligt för människor. Undrar någon vem som betalat den filmen? Jag gör det. I princip är området belagt med tillträdesförbud, men det vet ju inte fåglarna.

Läste idag en artikel från Moab, Utah. I Monticello med 2 000 invånare finns 600 cancerfall. Samhället ligger intill en gruva har levererat uran mellan andra världskriget och 1960, där har barnen lekt i avfallsdammarna, alla har andats in dammet från krossanläggningen. På Coloradoflodens stränder ligger avfallshögarna och läcker giftig soppa med erosionens långsamma verkan. Läs själv här.

10. Bättre börda
man bär ej på vägen
än mycket mannavett.

Så står det i Havamal. Ibland känns ändå bördan tung när man märker att människor som har fått vårt förtroende och har ansvar i samhället inte vill ta till sig den otrevliga sida kärnkraften har om man tittar på helheten, för att inte tala om övertygade kärnkraftsmotståndare röstar ja till att släppa kontrollen över kärnkraftsindustrin.


- ständiga utsläpp av diverse radioaktiva ämnen till luft och kylvatten och nedfall i omgivningen. De som har sina bostäder i närheten får inte ens en varning om att inte bo för nära (gräns för barn under 5 år bör vara 10 km).

- gruva - avfall i mängder, radioaktivt och giftigt i evighet (om 80 000 år kan anses vara en evighet)

- anrikning - avfall bestående av uran238, s.k. DU, utarmat uran, som har använts som vapen och pansar i forna Jugoslavien, Irak, osv av amerikanska trupper. 2007 dog en soldat från Storbritannien i cancer, han hade tvättat stridsvagnar 1992 i Kuwait. Amerikanska veteraner från Irakkrigen har alla möjliga konstiga sjukdomar, Iraksjukan.

- utbränt kärnbränsle, mer radioaktivt, högaktivt avfall som innehåller plutonium, utmärkt material till bomber (användes i Nagasakibomben). Slutförvaringsmetod ännu inte uppfunnen, kanske inte ens kan uppfinnas, då måste kommande generationer vakta detta avfall i ännu evigare tid. Många vetenskapsmän har tvivlat på att kärnkraft är en god energikälla, en var Hannes Alfvén. Hans kärnkraftsmotstånd ledde till indragna forskningsanslag. Signalen till de andra är ju tydlig, sprid inte ofördelaktig kunskap om kärnkraft.

Sverige har ju för övrigt övergått från grundforsknng bekostad av staten till företagsstyrd målforsknng. Då gäller det ju att hålla tungan i styr om man vill vara med. Kungliga Vetenskapsakademin (KVA) tycks vara ett exempel med sin kärnkraftsvänliga attityd. Denna inrättning anlitas flitigt av media.

Jag undrar nu hur de riksdagsmän är funtade. som tillstyrker fortsatt produktion av detta avfall för att snabbare förbruka våra naturresurser (vår basindustri). Vad ska kommande generationer leva av. Mat kanske? Skulle inte vi också kunna börja med att odla vår egen mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade