Vid Visjön i Oviksfjällen

onsdag 11 augusti 2010

Är demokratin i Sverige hotad av Mammon?

Tänker på Tyskland. I början av 30-talet, en f d korpral, var på väg upp mot makten i Tyskland, som efter andra världskriget var i nödläge, arbetslösheten var 40%. Inflationen var så hög att arbetare fick lön 2 gånger om dagen. Det var billigare att tapetsera med pengar än att köpa tapeter. 1933 införde denne man, Adolf Hitler, diktatur i Tyskland med folkets medgivande, han var populär t o m långt utanför Tysklands gränser..

Hitler var en skicklig talare med demagogisk rutin och han hade en enastående förmåga att piska upp en näst intill hysterisk stämning under sina synnerligen välregisserade tal. Många tyskar beskriver det som att de blev "trollbundna" av att höra hans politiska tal. Många såg i Hitler en "räddande ängel" som kunde få landet på fötter igen och rädda Tyskland från det kaos som rått under hyperinflationen 1923. Källa: Wikipedia.org.

Han hade lovat det 1000-åriga riket och livsrum för tyskarna, dvs det som blev ett försök att överta hela världen. Han lyckades inte, 1945 tog han sitt liv i en bunker i Berlin med de allierade styrkorna runt sig.
Detta historiska sammandrag är kanske inte korrekt i detalj, själv föddes jag efter der Anschluss men före anfallet mot Polen, stridsvagnar mot kavalleri, i juli 1939. Så grymt! England som lovat bistå Polen stod med tappad haka, inte kunde vi väl tro att …..

I dagens Sverige finns en befolkning, som i nästa val, 19 september 2010, kan hindra att vi faller i kärnkraftsindustrins fälla, så att vi blir beroende av deras enorma framtida kraftverk som bygger på att domesticera enorma energikällor genom fission eller fusion, det senare än så länge inte klart för produktion, kanske aldrig blir det heller.
Kärnkraft som skapar bomber, och som kräver avfallshantering i 100000-tals år, som ödelägger områden för gruvor för all framtid, och förser vapenindustrin med utarmat uran och som ger utsläpp vid daglig drift, för att inte nämna större katastrofer.
Kärnkraftsindustrin, som sprider myter om att kärnkraft räddar klimatet, att kärnkraft är CO2-neutral och att utvecklingen gått framåt bla bla bla bla. Att vi har så bra miljölagar, jaha? Hur kommer det sig då att vi har kärnkraft??

Det finns ingen säker dos! Om det vore ofarligt, då skulle gränsvärden inte behövas annat än för att påvisa var man inte ska vistas, eller bygga hus.

Branden som pågår i Ryssland visar ju tydligt att avfallet finns kvar i evighet och när som helst kan börja spridas över stora ytor genom vårt gemensamma lufthav och falla ner var som helst.

På 60 talet kunde människan aktivteter inte anses skada Östersjön, idag finns ingen gräns för vad människors aktiviteter kan ställa till med. Varningar har funnits länge, men Mammon har segrat hittills.

Hur lång är vår bromssträcka? När ska vi börja trampa på bromsen? Efter COP15 har det blivit tyst om hotet, som senast Pakistan drabbats av i verkligheten. Klimatförändringen pågår och vi har en regering, som avser att släppa den enda broms vi har (lagen om avveckling till 2020) för att stoppa mer kärnkraft och minska tillväxten av sopberg, vars hantering endast kan bli evig förvaring. Sopor att flytta vid nästa istid och nästa och nästa och nästa och nästa och nästa och nästa och nästa och nästa...... Ska vi s k intelligenta varelser invänta det sista kriget istället för att bara sluta med kärnkraftseländet.

Är det inte dags att tvärnita? Omställningen måste börja nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade