Vid Visjön i Oviksfjällen

torsdag 26 maj 2011

Rapport från USA i New York Times

New York Times hade en artikel den 24 maj om att läget med säkerheten vid USA:s 104 reaktorer med avseende på förvaring av använt kärnbränsle i väntan på slutförvar. Regeringen har stoppat planerna på förvar i Yucca Mountain i New Mexico.
I artikeln finns en länk för nedladdning av en rapport i PDF från en studie av läget för säkerheten i poolerna. Sämre än Fukushima i många fall. Provar att föra in den här.

Många intressanta uppgifter, bilder och diagram. Vi lever i sanning farligt, särskilt vi som bor på Norra Halvklotet! Ja inte vi i Sverige förstås, vi kan ta det lugnt, sånt händer inte här, sprids inte hit.
Aska från Islands vulkanutbrott, de är förargliga förstås.

Greenpeace har blockerat bygget av reaktorn Flamanville i Frankrike, en av samma sort som byggs i Olkiluoto i Finland, nästan mittemot Forsmark. Motivet är påvisad felkonstruktion. Företaget som bygger är Areva som ägs av franska staten, EDF.

Greenpeace mäter i havet runt Japan och finner att det finns tång med halt av radioaktiva isotoper av jod och cesium. Tång spelar en viktig roll i det japanska köket.

Varningsklockorna ringer, vi måste får stopp på vansinniga satsningar på nukleär energi. Kan vi ringa 112, kanske?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade