Vid Visjön i Oviksfjällen

torsdag 21 januari 2010

TV - bra eller dåligt?

Tänkte idag titta på Jordbävningen i TV1, men tröttnade efter 10 minuter. Där sitter vårt lands utrikesminister och tycker att de unga måste få jobb, där i Haiti. Nu är ju jag så korkad så jag förstår ju inta alls, när hela stan har rasat, då borde det väl finnas hur mycket jobb som helst! Och alla skadade, som behöver vård, det är väl jobb?
Snarare behöver väl de som är friska få mat och tak över huvudet, så att de kan jobba.
Som sagt, jag tröttnade. TV1 har verkligen inte mycket att bjuda på utom såpor, schlagerfestivaler, soffor där det inte är så noga hur man uttrycker sig.

Bra program såg jag igår, Novemberrevolutionen, SVT24 eller Kunskapskanalen (vem vet, de har bytt, så det är lite rörigt). Det handlade om hur det gick till när finansmarknaden avreglerades. Palme visste ingenting förrän allt var klart och då orkade han inte lyssna. Ingen berättade att arbetslösheten skulle bota finanskrisen som kom. Hela arbetssättet som avslöjas där påminner om hanteringen av provborrningarna efter sprickfritt berg (vilket ju inte finns) på 70-talet och hur man förde folket bakom ljuset med att kringgå villkorslagen, trots att slutförvaringen inte var löst.

Ja, högervridningen inom socialdemokratin satte verkligen spår. Minns ni när styrräntan var 500%? Och nu håller alliansen på att köra oss väggen ordentligt.
Det där med apoteken kommer förstås att göra medicinerna dyrare för de som ska betala dem, fler administrationer och direktörer och bonusar.

Nåväl, det händer ju bra saker också. Kärnkraftsindustrin har verkligen lyckats bevisa att de kan lägga ner flera reaktorer. Gatlamporna lyser som vanligt, trots kylan. Om jag får prioritera: Avveckla kärnkraften genast, så fort det är tekniskt möjligt. Det är ju inte frågan om en olycka kommer att inträffa på grund av utmattade material t ex, utan det är frågan om var och när. Hur många supersäkra bilar finns på vägarna, som är 35 år?

När man stänger ett kärnkraftverk, är det bara att låsa dörren och lämna? Nej så lätt är det nog inte. Hela området och byggnader är antagligen kontaminerade med radioaktivitet. Kävlinge kommun vill redan riva Barsebäck och bygga bostäder. Är det en bra idé?

Undrar hur arbetarna hos Westinghouse mår sedan de fick veta att urinproverna innehöll uran? Jag tar för givet att produktionen av bränslestavar är stoppad tills arbetsmiljön förbättrats. Det har varit tunnsått med rapporter från riksmedia om detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade