Vid Visjön i Oviksfjällen

fredag 29 januari 2010

Varför vill några ha uranbrytning i Oviken?

I dagens LT finns en debattartikel. En för mig okänd person gör sig till talesman för befolkningen och menar att en urangruva skulle vara bra för hela länet!
Eftersom IAEA (där jobbar Hans Blix) inte anser vårt uran värt att bryta, så är ju artikelförfattaren ute i prospekterarnas ärenden, nämligen att prospektera vidare. Alla ortsbor har ju inte förstått detta utan tror att prospekterarna företräder gruvindustrier.

torsdag 28 januari 2010

Kärnkraftens avigsidor är många.

Vi som inte gillar uranbrytning blir ofta itutade att vi inte ska oroa oss, det blir ingen brytning om inte miljökraven uppfylls.
När nu det uppdagas att kärnbränsletillverkningen hos Westinghouse skadar arbetarna i fabriken, då förstår man: kan man inte ha koll på dammet inomhus i en tillverkningskedja, då är det ju totalt hopplöst utomhus i ett dagbrott.

Tvärsnytt rapporterade 19 november 2009 att arbetarnas urinprover innehåller uran. Så var det ju även med den arbetare i Rössinggruvan (Namibia) som intervjuades av SVT. Vattenfalls miljöchef Agneta Rising sade (oemotsagd) att strålning från uran inte bevisats skada någon. (Aktuellt den 17 mars 2009).
Känner de inte till att uran är giftigt? Vet de inte att uran sönderfaller i en lång kedja under avgivning av energi i form av strålning? Är det okänt att några av sönderfallsprodukterna är radium och radon och att de är strålningmässigt farliga?

tisdag 26 januari 2010

Låt oss inspireras



Ingeborg i Västerås skickar mig härliga motståndsbilder från sitt hemland. Här är Vattenfalls stora ansvar i Tyskland i fokus.
Läs gärna också om planerad ballongdemo, de ska sändas upp i 10000-tals och föreställa radioaktiva moln. Den som hittar en ballong ska skicka in adresslappen till en angiven adress och sedan ska det upprättas statistik över spridningen.
Ballongerna är gula med varningsmärket i svart. Ballongerna är nedbrytbart naturgummi med ECO-bomullssnöre!
Du kan också köpa ballonger där.

fredag 22 januari 2010

Surströmming är farligare än kärnkraftsavfall!

EU överväger att förbjuda surströmming på grund av att strömmingen innehåller för mycket PCB. För mänskligheten har tydligen surströmmingen blivit en större fara än det avfall och de utsläpp som kärnkraftsreaktorerna producerar. För några få företag i Sverige innebär detta förbud förstås nedläggning. Det säljs i världen, dvs i Sverige, 1 miljon burkar om året. Men har man 27 miljoner i avgångsvederlag, så producerar man gärna livsfarligt avfall med den borgerliga alliansregeringens uppmuntrande tillrop: mera, mera!

Hittar information på nätet om att strömming från Östersjön inte får säljas till övriga EU som människoföda på grund av höga halter av dioxiner. Vi människor är duktiga på att förstöra våra livsbetingelser. Sorgligt. Och fet fisk drar till sig miljögifterna, fet fisk som ska vara så nyttigt med Omega-3. Huva, ja! Är det inte dags att återvända till Sörgården, ta det lite lugnare och lukta på blommorna. Paradigmskifte helt 'enkelt'.

torsdag 21 januari 2010

TV - bra eller dåligt?

Tänkte idag titta på Jordbävningen i TV1, men tröttnade efter 10 minuter. Där sitter vårt lands utrikesminister och tycker att de unga måste få jobb, där i Haiti. Nu är ju jag så korkad så jag förstår ju inta alls, när hela stan har rasat, då borde det väl finnas hur mycket jobb som helst! Och alla skadade, som behöver vård, det är väl jobb?
Snarare behöver väl de som är friska få mat och tak över huvudet, så att de kan jobba.
Som sagt, jag tröttnade. TV1 har verkligen inte mycket att bjuda på utom såpor, schlagerfestivaler, soffor där det inte är så noga hur man uttrycker sig.

Bra program såg jag igår, Novemberrevolutionen, SVT24 eller Kunskapskanalen (vem vet, de har bytt, så det är lite rörigt). Det handlade om hur det gick till när finansmarknaden avreglerades. Palme visste ingenting förrän allt var klart och då orkade han inte lyssna. Ingen berättade att arbetslösheten skulle bota finanskrisen som kom. Hela arbetssättet som avslöjas där påminner om hanteringen av provborrningarna efter sprickfritt berg (vilket ju inte finns) på 70-talet och hur man förde folket bakom ljuset med att kringgå villkorslagen, trots att slutförvaringen inte var löst.

Ja, högervridningen inom socialdemokratin satte verkligen spår. Minns ni när styrräntan var 500%? Och nu håller alliansen på att köra oss väggen ordentligt.
Det där med apoteken kommer förstås att göra medicinerna dyrare för de som ska betala dem, fler administrationer och direktörer och bonusar.

Nåväl, det händer ju bra saker också. Kärnkraftsindustrin har verkligen lyckats bevisa att de kan lägga ner flera reaktorer. Gatlamporna lyser som vanligt, trots kylan. Om jag får prioritera: Avveckla kärnkraften genast, så fort det är tekniskt möjligt. Det är ju inte frågan om en olycka kommer att inträffa på grund av utmattade material t ex, utan det är frågan om var och när. Hur många supersäkra bilar finns på vägarna, som är 35 år?

När man stänger ett kärnkraftverk, är det bara att låsa dörren och lämna? Nej så lätt är det nog inte. Hela området och byggnader är antagligen kontaminerade med radioaktivitet. Kävlinge kommun vill redan riva Barsebäck och bygga bostäder. Är det en bra idé?

Undrar hur arbetarna hos Westinghouse mår sedan de fick veta att urinproverna innehöll uran? Jag tar för givet att produktionen av bränslestavar är stoppad tills arbetsmiljön förbättrats. Det har varit tunnsått med rapporter från riksmedia om detta.

tisdag 19 januari 2010

Kärnavfallsrådets nyhetsblad 4

Kärnavfallsrådet (här en genväg till hemsidan) ordnade ett seminarium i december. När jag läser rapporten därifrån i nyhetsblad 4, reser sig håret! Britt-Marie Drottz Sjöberg, professor i socialpsykologi vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet, menade i sin föreläsning att enighet kan vara problematiskt. Gruppen avfärdas som olämplig beslutsfattare och hon menar att det är bättre att en person beslutar och tar ansvaret.
Igår tittade jag på dokumentärserien om "Världens Undergång", och undrar om det är Hitler som åsyftas, han fick ju onekligen en hel del uträttat. Är det så vi vill ha det?

I rapporten ifrågasätts sanningar. Rådet ska göra opartiska utredningar till våra politiker.

Att det finns en förening som heter Miljövänner för Kärnkraft är ju märkligt, men deras säte finns i Bua, vilket kan vara förklaringen. (2 km från Ringhals). Al Gore har ett citat i boken En Obekväm Sanning. Det är svårt att få en man att förstå något när hans lön hänger på att han inte förstår. (Upton Sinclair).

Nyhetsbladet finns ännu inte på hemsidan, men det kommer väl. Själv fick jag det via e-post från Milkas. Jag kan ju ha missuppfattat alltihop, så läs själva. E-posten avslutades med "Trevlig läsning". Jag tycker inte det var trevligt att läsa. Här finns massor med info om kärnkraftens avigsidor. Mycket innehålls rik på sanningar, som jag föredrar framför underhållning.

Just nu läser jag "En betraktelse på domedagsafton" av Lars Norberg. Det verkar inte ha tillkommit någon ny forskning sedan den publicerades 1976 som ger anledning till fortsatt användning av kärnkraft, tvärtom. Vi har avfall så det räcker. Att elen blir dyr är egentligen bara bra, då kommer det löna sig att spara.

Det kalla vädret har för hela Sverige klarlagt att vi kan börja den emotsedda kärnkraftsavvecklingen nu, 4 reaktorer "står", 2 "går" på halvfart. Det borde gå bra att stänga två reaktorer nu, helst de i Ringhals, för där bor det ca 5000 peroner inom 10 km radie. Alla lampor lyser som vanligt. Den industri som behöver 18 TW må ju ha stor potential för besparingar. Sedan återstår bara 8 reaktorer att avveckla de närmaste 10 åren. Tydliga signaler till finansmarknaden kommer att ge skjuts åt nya och bättre idéer. En framtid t o m, kanske?

COP15 - fiasko?

Varför det gick dåligt i Köpenhamn är ju inte svårt att förstå, i alla fall inte med facit i hand. 12000 som förhandlar i nästan 2 veckor och 193 beslutsfattare, som ska underteckna, kommer på fredag em, lagom till fikapausen Hur hade de tänkt att det skulle fungera? Miljörörelsen fick inte ens vara med, utan fick hålla till utanför.
Signalerna i media om att det skulle bli just inget resultat kom ju redan tidigt, självuppfyllande profetia?
Nästa möte: Lås in alla världens regeringschefer på ett slott (lättbevakat ställe) och låt de stanna där tills de är sams och lovar sluta kriga, avveckla kärnkraft och kärnvapen. Sedan skulle problemet hastigt och lustigt börja närma sig en lösning.
Inget land ska tillåtas att operera militärt utanför eget territorium. Stater som behöver hjälp ska anlita FN för insatser för fred. Statsledningen ska utses genom allmänna val, inte genom militära kupper. Så här enkelt är det. De regeringar som inte ställer upp på detta ska bojkottas. Vi har bara en jord och den måste vi värna, inte exploatera till undergång för livet på jorden.

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade