Vid Visjön i Oviksfjällen

torsdag 29 oktober 2009

Inför Köpenhamn

Tänk att det handlar om pengar!!! Klimatet skenar och det enda Reinfeldt bekymrar sig för är hur han ska få EU att enas om hur mycket pengar (miljarder) utvecklingsländerna behöver få från EU för att anpassa sig till högre medeltemperatur, översvämningar, större orkaner, fler jordbävningar. Såg på TV att 12000 människor ska delta i konferensen, varav 2000 är förhandlare. Sedan ska väl alla världens miljörörelser också dit. Det blir en bra affär för Köpenhamn.

Våra politiker på högsta nivå verkar inte förstått att kapitalismen tar död på allt i sin jakt på räntabilitet och nya marknader för onödig lyx. Mat och rent vatten och ren luft, det skiter de i. Vi svenskar har låtit politikerna jobba i fred för länge, i brist på tid förstås, vi har ju förtröstat oss på att de kan och orkar sätta sig in i allting, så att vi slipper det. Men nu får vi ta tag i detta.

Här är mitt recept:
Börja med att sluta producera krigsmaterial och föra krig, där slukas massor av resurser och där görs otillåtna utsläpp av radioaktiva ämnen annat elände.
Ska det vara så svårt! Låt folken i sina egna länder rösta, dela upp sig och leva i fred. Fri in- och utvandring kan vara bättre än krig. Än finns det både mat och plats för alla. Vad har vi FN till?

Stäng alla kärnkraftverk omgående, där pågår produktion av högradioaktivt avfall, giftigt därtill. Avfallet får inte komma i kontakt med liv på 100000 år. Det är ganska länge det! Biprodukten el, ungefär en tredjedel av utvecklad effekt, kan vi i Sverige vara utan, vi kan spara och bygga alternativa lösningar. Att kärnkraft räddar klimatet är en myt, som kärnkraftsvännerna och en del stora gruvföretag hävdar och svenska statens Vattenfall, som ständigt upprepar att kärnkraft är koldioxidfri. Det är ju inte ens sant!

Lär oss rika att spara. Höj skatter på uttag av ändliga resurser från gruvindustrin, oljebolagen osv. Sänk skatt på lönearbete (stimulerar företag att anställa), ta bort moms på tjänster (fler har råd att leja hjälp), korta arbetstiderna, ta bort moms på nyttig mat. Glesbygdsproblemen ska avhjälpas med skatteomläggning, inte urangruvor eller annan skövling av naturen.
Sluta konkurrera, börja samarbeta! Bygg inga fler affärscentra! När vi bygger nya bostäder, se till att det byggs för att fungera i 200 år och vara energisnålt, både i nord och syd.
Ta vara på det vi har i stället för att riva, förstöra, kasta bort.
Bilar ska konstrueras så att de går att laga, att billiga lampor går att byta utan att man måste riva hela instrumentbrädan t ex. Bilar ska vara transportmedel, inte leksaker. Förresten, varför inte bygga bilar som håller i 100000 år?
Sedan kommer det att finnas massor av jobb för alla att dela på.
Jaha, och så ska vi inte ha skiftarbete och 24-timmarssamhälle, vi mår inte bra av det. Vi behöver umgås och träffa våra barn, barnbarn och vänner i stället och prata politik och delta i politiskt arbete.
Men först måste det nog bli värre kris än nu, innan det blir bättre.
Här i trakten märks det inte att bensinen är dyr. Ungdomarna far omkring på vägar och i terrängen med bränsleslukande fordon, sliter ut däcken för att måla "segercirklar" där vägbredden tillåter. 0 till 100 på 6 sekunder, det är kul!
Snart kommer snön och då kommer de snabba skotrarna med ljudförstärkare att terrorisera omgivningarna. Märkligt förresten att det inte ens behövs körkort att köra tävlingsmaskiner utanför tävlingsplatserna. Det räcker med förarbevis och ålder 16.
Enda anledning för att gatlampor tända när det är mörkt, är att skaffa avsättning åt kärnkraftverkens biprodukt, de ska gå hela tiden för sin produktion av livsfarligt avfall (fast det gör de ju inte förstås, ideligen läser man om att de krånglar, de börjar väl bli 'trötta' efter alla år, förstås. Ringhals 2 startades 1975, 34 år. Hur många av de bilar som såldes 1975 och som gått i trafik varje dag klarar en vanlig besiktning utan anmärkning?
Hur kan någon ens föreslå att gamla verk ska få öka bränsleförbrukningen och ytterligare värma upp spillvatten?
Vad händer när det smäller? Nej usch! Det vågar vi inte tänka på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade