Ny Teknik nr 6: Vattnet ställer till det för Hallandsåsen - igen lyder rubriken.
Det är faktiskt människorna som ställer till det. Om geologer säger att det är dåligt berg och projektledningen ändå bestämmer att det är där tunneln ska vara, så kan det inte skyllas på vattnet.
22 oktober 2008 hade Ny Teknik en artikel om tunneln. Tiden går - åsen består.
1991 fattar regeringen beslut om bygget. Uppskattade kostnader under projekteringsåren åren 1975 till 1991 ökade från 0,2 miljarder till 1,2. 1993 hade tunneln hunnit bli 382 m. 1996 skulle tunneln vara klar.
Artikeln sträcker sig över 4 sidor, väldigt väl illustrerad. Den beskriver vad som händer år för år fram till 2008. 2003 vill Svenskt Näringsliv stoppa bygget, "som tar i stort sett allt ekonomiskt utrymme i anspråk." 2008 återstår 43% och ny reviderad tid- och kostnadsplan redoviss av Banverket. Klart 2016 och slutnota 10,5 miljarder. Tunneln blir världens dyraste potatiskällare var en rubrik. Det blir vara intressant att få läsa fortsättningen.
Håll med om att tunnelbygget är skandalöst skött från början. Ett högriskprojekt.
Inte tror jag att svensk projekteringkunnande har blivit så mycket bättre nu. Därför oroar det mig att kritiken mot slutförvar i Forsmark inte tas in i projektet trots att den ställer allt på huvudet. Varför leva farligt. Tänk efter före!
lördag 13 februari 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Bloggarkiv
-
▼
2010
(77)
-
▼
februari
(16)
- Ny Teknik och kärnkraften
- Klotets bloggstafett
- 321an
- Nu bloggar jag på Klotet också!
- Oviken får inte bli Sveriges Uranium-cityJag bor l...
- Utbränt kärnbränsle - hur farligt är det?
- De skyller på vattnet -
- Avfallsrådet, Ny Teknik och kommentarer
- Youtube - den här har jag missat
- Det finns mycket att lära sig ...
- När Rapport fyllde 40 år den 4 dec 2009
- Snart har det gått ett år ..
- Fp vill tillåta uranbrytning i Oviken!
- SKB får underkänt!
- Klotet idag - jag svävar mellan skratt och gråt
- Fusion och Kemi eller Alfusion och Alkemi
-
▼
februari
(16)
Om mig
- Diana
- Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!
Diana
SvaraRaderaÄr imponerad av vad du har iakttagit och konstaterat i denna och andra artiklar.
Hallandsåsen.
Motståndet och varningarna för att borra tunnel i Hallandsåsen var bevisligen många och välgrundade.
Vattenfalls bolag Kraftbyggarna AB åtog sig att utföra tunnelprojektet i Hallandsåsen. VD för Kraftbyggarna var Bengt Toolanen, känd från tiden såväl före som efter Hallandsåsen som en enveten och alltid bäst vetande person. Högrisktagare med många projekt bakom sig. Dock inget känt med framgångsrikt slutförande.
Bevis för att Bengt Toolanen aldrig har haft någon förmåga att leda och fullgöra projekt finner du på http://www.janohlund.com.
Vattenfalls kärnkraftverk utanför Hamburg, Brunsbüttel och Krümmel.
Diana har helt rätt. Det är inte många som känner till omfattningen av problemen: att Vattenfall inte har kunnat sköta driften av kärnkraftverken och därför blivit stoppade och fråntagna tillståndet att driva dem. De har stått still i drygt två år med man och allt. Kostnaden för de tyska kärnkraftverken är mångdubbelt större än den vinst Vattenfall redovisar.
Tillgångar och kostnader ligger till grund för vinstberäkning även hos Vattenfall. De stora tillgångarna är ju kärnkraftverken i Tyskland som står still, kolkraftverken som delvis står still och i övrigt utgör en pest för de flesta plus immateriella tillgångar i form av varumärke m m. Det krävs kreativ bokföring inom Vattenfall för att vinster skall kunna redovisas. En gigantisk upplåning hindrar för tillfället den uppblåsta ballongen att spricka.
Vattenfall och dess ca 250 underliggande bolag är Sveriges största och mest okontrollerade koncern.
Det här låter väldigt spännande. 250 bolag som alltså staten äger genom Vattenfall. Det låter helt otroligt. Vet riksdagen detta?
SvaraRaderaSjälvklart har detta hemlighållits för riksdagen.
SvaraRadera