Vid Visjön i Oviksfjällen

söndag 14 februari 2010

Utbränt kärnbränsle - hur farligt är det?

Föreställ dig att en utbränd bränslestav nyss uttagen ur härden ställs i mitten på en fotbollsplan. Om en person står vid ena målet och springer över till det andra, så är han döende innan han hinner dit.
Det är därför bränslestavar måste förvaras under vatten några år för att temperaturen ska sjunka och för att de mest kortlivade nukleiderna ska falla sönder ("stråla klart").

2 kommentarer:

 1. Det är ungefär lika dumt att ställa en bränslestav på en fotbollsplan som att käka 1kg kvicksilver.

  Eller varför inte leda in röken från en industriskorsten som tillverkar aluminiumdelar till diverse produkter, rakt in i ett köpcentrum...

  Det finns många ämnen som är farliga och skall hanteras på rätt sätt - poängen är väl att man skall ah respekt och hantera dessa ämnen just rätt ?

  /K

  SvaraRadera
 2. Just precis, jag håller med dig. Exemplet var en sorts illustration, jag visste inte att det var så väldigt farligt. Hittade detta i Kärnavfall utgiven av mkg. se www.mkg.se

  SvaraRadera

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade