Vid Visjön i Oviksfjällen

lördag 6 februari 2010

Fp vill tillåta uranbrytning i Oviken!

I måndags kunde man läsa i lokaltidningen att Folkpartiets länsförbund anser "En utbyggd gruvnäring i Jämtlands län skulle vara ett sätt att ta ekologiskt, socialt och ekonomiskt ansvar". Hoppsan! Ni tror mig inte? Läs här.
Mina reflektioner:
Jag har alltid trott att politiker arbetar för allas bästa. Folkpartiets Länsförbund Jämtland-Härjedalen har genom sin ordförande, Kerstin Weimer, släppt en pressrelease som välkomnar uranbrytning i Jämtland. Folkpartiets företrädare har härmed visat att det inte har en aning om vad uranbrytning är och vilka följder det skulle få.
Märkligt att erfara hur människornas motstånd mot miljöförstöring nedvärderas.
Här handlar säkert om röstfiske. Det finns ju några idoga förespråkare, troligen avlönade av prospekteringsbolagen, inte så att de talar osanning, men de säger inte hela sanningen. Ja alltid lurar det någon.
Typiskt för områden med urangruvor ute i världen är glesbygd, befolkningen låter sig förföras, ofta minoriteter, brist på arbete nära hemmet, långt till systemet och banken. Information till personalen undviks förstås. I vårt land är ju bildningsnivån hög, men kunskapen om uran, urangruvor, kärnkraft är i stort sett obefintlig att döma av kommentarerna till artiklar som handlar om uran. Journalister köper företagens releaser utan kritisk granskning. SVT:s programledare vet för lite, tycker att man kan jämföra lagen om kärnkraftsavveckling med EU:s regler om hur krokiga gurkor får vara. Tredje statsmakten borde faktiskt engagera sig i ämnet och lära sig mera, det handlar inte om småsaker. Det finns undantag bland journalisterna, men de har svårt att få utrymme. (Radio Jämtland, Klotet i SR och Östran (Oskarshamntidning)är bland undantagen som bekräftar regeln).
Att kalla motståndet känsloladdat, ja visst, vrede är ju en väldigt stark känsla. Kall cynism är brist på känsla, skulle det vara något mer aktningsvärt? Förr var fp ett liberalt parti nära socialdemokratin, men nu luktar det snudd på fascism. Jag trodde faktiskt att alla utom M hade klart för sig att kärnkraften ska avvecklas med förnuft. Förnuft är att avveckla kärnkraften nu när krisen ändå dämpar konsumtionen, dvs efterfrågan. Trist för kapitalisterna, ja. Tyvärr har även våra pensionsbeparingar hamnat på börsen, suck!
Att en urangruva skulle ha med ekologi att göra, det är språkmissbruk. Kravmärkt uran?
Eftersom det inte finns något gruvbolag som intresserat sig för prospekteringsresultaten, trots ihärdig propaganda på hemsidorna (i syfte att locka mera kapital), så är det nog ingen risk för att det blir en gruva alls i Sverige, tillgångarna på brytvärt uran är större på andra håll. Att göra en miljökonsekvensbedömning som får godkänt i samråd med miljöorganisationerna blir nog dessutom väldigt svårt, men med en stark högervriden regering, kan ju miljödomstolen väga 'samhällsnyttan' mer värd än medborgarnas hälsa. Jag fick just en känsla av att jag missat något, har redan krav på miljökonsekvensbedömning slopats?? Fast jag har svårt att föreställa mig en regering som vill sitt folk så illa, öppna urangruva och fortsätta producera kärnkraftsavfall. Hur ska de kunna sova om nätterna? Vad ska de säga till sina basrnbarn, när de frågar "Hur kunde ni?"

Scenariot för Ovikens del:
Enligt CPM: ett dagbrott från Svensåsen till Hallen, 15 km långt, 5 km brett, 140-200 m djupt, kant i kant med Storsjön från Matnäset till Hallen, till en nivå 50-60 meter under Storsjöns botten.
Någonstans ska brytmassorna läggas under brytningen, västerut antagligen (ja nya vägar behövs), sedan måste det finnas en anläggning för malning, krossning av skiffer, som ger en volymökning med 40%, 21 kubikkilometer. Det krossade materialet tillsättas vatten i en processanläggning där uranet utfälls med koncentrerad svavelsyra och slutligen utrymme för sedimenteringsdammar. Hela anläggningen kommer att kräva utrymme som är 3-4 gånger större än dagbrottet. Kolla bilderna i tidigare inlägg.
50 år efter start, står kommunen Berg och en del av Åres kommun med ett ödelagt Oviken med omnejd. Att Storsjön skulle klara detta, det tror jag inte.
Aura har inte presenterat något förslag, men påstår att deras fynd är i klass med CPM's, så då blir det väl uppgrävt från Gåxåsen till Hallen. Aura har ju också områden i Hackås, Fåker och Hara, ja hela Södra Storsjöbygden försvinner.
Detta låter inte som en dröm, utan som en mardröm. Måtte detta aldrig komma till realisering!
Borta all skog, alla åkrar, gårdar och människor. Kanske att jämföra med Uranium City, bild på spritaffären fanns i Google Maps. Staden hade 5000 invånare en gång.

Jag läste just på Auras hemsida, 4 direktörer varav 3 var 'non executive' och en sekreterare. CPM har en direktör och 1 sekreterare. En man från Oviken var i Toronto och ville söka upp kontoret, men det fanns inget på de adresser som finns på ansökningarna. De finns inte heller på Google Maps, som har listor på företag i skyskraporna.
Urangruva i Jämtland löser inte glesbygdens problem, det finns säkert bättre lösningar.

2 kommentarer:

 1. D senaste positiva e väl iallafall att Jordbruksverket oxå sagt nej till köp av Viken 1:8...yyyiiiippppiiii...

  SvaraRadera
 2. Till Diana.

  Det gäller att se positivt på svårigheterna med gruvbrytningen. Att väga fördelar för Sverige mot nackdelarna för bygden. Och att komma ihåg att det inte i första hand handlar om uran utan om legeringsmetaller som är mycket viktiga för Europas stålindustri.

  Det mest problematiska är sannolikt att få ekonomi i gruvorna. Att utvinna metallerna med tillräcklig vinst.

  Ett delproblem som målats upp är svavelkisen som vid vittring fäller svavelsyra som i sin tur lakar ur tungmetaller ur gruvavfallet.

  Det är ett gammalt problem som är väl känt inom svenskt bergsbruk. I korthet löses det genom täckning med vatten i dagbrottet eller på mark med lera och morän. Det görs för att minska vittringshastigheten. Dessutom höjs Ph-värdet med exempelvis kalk, som finns på plats redan i kalkstenslager varvade med alunskiffern.
  Läs t ex sid 20 i denna utredning.

  http://www.botniabanan.se/upload/pdf/miljo/Sulfidrapport.pdf

  Martin

  SvaraRadera

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade