Vid Visjön i Oviksfjällen

måndag 1 februari 2010

Fusion och Kemi eller Alfusion och Alkemi

Att bygga en sol på jorden, det låter lätt som att göra guld av koppar, dvs omöjligt.
ITER-projektet får ut 75% energi av 100 tillförda. De har lyckat få plasman till 2 miljoner grader i några sekunder. Då slog mig tanken, det var ju några som sysslade med att göra guld av andra metaller, alkemi heter det. Någon gång i slutet på 1700-talet, då hade man hållit på med sådant i mer än 1600 år, då gav de upp.
Ska vi verkligen lägga en miljard extra på det, när vi har så ont om resurser till pensioner, sjuka, skolor och skolmat (bara för att nämna några områden, där det fattas resurser).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade