Vid Visjön i Oviksfjällen

måndag 16 november 2009

El från Sahara till Europa 2015

Glädjande nyhet, undrar varför det tagit 2 veckor att nå mig? The Guardian (vakten) hade denna artikel 1 november.
Svensk media kanske har haft detta utan att jag märkt det? TV:s Rapport brukar jag undvika, jag har tröttnat på jargongen, som härstammar från TV:s barndom, Ekonomi t ex, handlar om börserna i världen, vad har de med hushållning att göra? Deras intervjuer med folk som inte kan något, men som gärna snackar och har åsikter, usch! Minns fortfarande en ditkallad professor (inte kärnfysiker), som sade att det värsta med Tjernobyl var den oro olyckan spred. Detta var en parentes och den slutar här.

Här en länk till The Guardian (UK).
Kollade på Googles nyheter och hittade en artikel i DN 8 nov här och en i Ny Teknik från 26 oktober, här är länken dit.

Äntligen ska Vattenfall få göra slut på alla pengar de sparat för definitiv avveckling. Hoppas pengarna även räcker till vård av de cancerfall som kommer om några år på grund av långvarig vistelse i och nära kärnkraftverk.

Äntligen kan alla som jobbar i kärnkraftverk och MOX-fabriker och urangruvor dra en lättnadens suck, deras grottekvarn släpper dem fria att göra något mer värdefullt.
Det blir ju förresten kvar många jobb för avställning, förvaring och forskning på slutförvar, så någon större arbetslöshet för specialisterna blir det nog inte.

Äntligen blir det dags att dela på de jobb som fortfarande behövs, inte för att börstillgångarna ska växa, utan för återgång till hållbarhet, dvs hushållning med resurserna, de som finns i marken.
Ej återvinningsbart, järn, silver, guld och sådant ska räcka i miljontals år för våra efterkommande. Vi ska leva på jordens yta av det som ger mat, kläder och bostad.
Vilken utmaning!!!! Här saknas verkligen lösningar och visioner. Här behövs det kreativitet, inte rop på flera jobb för jobbens skull, som har dominerat politikers agendor sedan 70-talet.
I början 60-talet var problemet tvärtom, vi trodde att jordens resurser var oändliga och då ropades det på arbetskraft. Vi trodde kärnkraften var tämjbar. Det fanns jobb i överflöd, Sverige hade arbetskraftinvandring från Finland, Italien och Jugoslavien.
Tänk det är bara 50 år sedan. Fast Georg Borgström varnade redan då för världssvält och rätt fick han, trots GMO, som nobelprisbelönats. Rachel Carson gav ut "Tyst vår".
Varningstecken fanns.
Bortglömd verkar också han som skrev Människoekologi (1985) vara, Bengt Hubendick.
Jag återkommer om honom i nästa blog.
En av våra föregångare har hittats, ett intakt skelett av den felande länken, den första individen med fot för upprätt gång. 47 miljoner år gammal.
Om vi blir av med kärnvapen och kärnkraft och lyckas ta hand om avfallet på ett ordnat sätt, så kanske det finns människor i någon form även om 47 miljoner år.
Vi borde verkligen få våra politiker att försöka.
Vår nuvarande regering är på väg att sätta oss i en allvarlig knipa, jag misstror den.
Äntligen dags för nyval! Det har väl aldrig hänt i Sverige? Regeringsombildning mellan valen.
Nyval genast! Före Köpenhamnkonferensen, om 4 veckor! Oj vilken tanke, men jag lyckades få ner den här innan jag bet ihop. Jag är säker på att det skulle gå med dagens otroliga teknik med epost, bloggar och webben.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade