Vid Visjön i Oviksfjällen

fredag 6 november 2009

Kärnkraften på väg ut!

Hittade en energiprognos för framtiden, av den framgår det att kärnkraftens bidrag till energisektorn i världen är så gott som 0.
Då verkar det ju korkat att satsa på förlängning av kärnkraft i sverige, våra reaktorer är ju i stort sett uttjänta nu.
Idag står 4 reaktorer utan at producera någon el. ett par andra körs inte för fullt på grund av problem med ventil alt spruckna styrstavar.
Jag läste någonstans att styrstavar förs in nerifrån mellan bränslestavarna, ju längre upp ju långsammare atomklyvning. Tänk om de ramlar ner och proppar igen så ..
Ja inte vet jag.
Undrar förresten hur man får stopp på klyvningen när man tagit upp bränslestavarna, eller är det det man inte får? Är det därför man måste kyla dem i vatten i 30 år eller så? Hm, det må jag ta reda på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade