Vid Visjön i Oviksfjällen

lördag 14 november 2009

Morgontidningen till kaffet

Det är ju minst sagt upprörande att läsa i dagens tidning om vad som utspelar sig i kring svenska Vattenfall och svenska regeringen med media i närheten.
Ett pantsatt Vattenfall med ett belopp på 25 miljarder euro om Krümmel och/eller Brunsbüttel skulle råka ut för en olycka typ Tjernobyl. Av näringsministerns uttalande framgår att hon inte anser en sådan olycka helt osannolik, vilket ju alla kärnkraftsolyckor är enligt vad en del tror. Det är väl inte så säkert att alla olyckor blir kända, särskilt inte i vårt land, här är vi ju rädda för att skrämma upp folk i "onödan" för sådant händer ju inte här, med alla regler och lagar som alla följer till punkt och pricka. (Jo, jo!)
Det finns ju folk som inte ens vet att Vattenfall är delägare till kärnkraftverk i Tyskland och driftsansvariga för dem. Varför vet inte svenska folket vad de äger?
Hur stort skadestånd har E-on, som är den andra delägaren, krävt av Vattenfall för utebliven leverans av el är mig obekant, någon som vill kolla?
SSM (vars uppgift är att se till att kärnkraftverken är så säkra som möjligt och inte släpper ut mer lort än gränsvärdena medger) klagar på Vattenfalls säkerhetskultur. Personalen hinner inte utföra alla instruktioner (flera tusen) så de tvingas prioritera. Vem har förresten satt de gränserna för verkens utsläpp och när blev de senast uppdaterade efter senaste forskningsrapporterna? De kanske är anpassade så att samhällets "intresse av att tjäna pengar för överkonsumtion" överväger följden av skadorna som åsamkas folket, nämligen lågdosstrålning under långtid för närboende och i verken anställd personal som vistas innanför "staketet", som i högre grad än andra drabbas av sjukdomar till följd av inandning och nersväljning av utsläppsämnen, vilka anrikas i kroppens muskler och skelett.

Maud Olofsson är patetisk när hon beskyller S för att de inte vill ha kärnkraft längre, när de till skillnad från henne verkar ha lärt sig vad det handlar om och nu vill satsa på annat eller kanske jag förstått fel. Vägen mot kärnvapenkriget breddas och hon blundar, för att slippa se. Hoppas centerpartiet nyktrar till när de märker hur hon sprattlar på högerkroken.

Nu öppnar också hon för miljöförstöring i det inre av Norrland, dvs uranbrytning. Hon bryr sig tydligen inte om att våra sjöar och älvar försörjer mängder av människor med dricksvatten, utan vill riskera att de blir förstörda av avfall från urangruvor.
Dricksvatten som kan vara guld värt om några år. Olympic Dams ägare aviserar vattenbrist och vill nu avsalta havsvatten. Där förbrukas 50000 l/dag av artesiskt grundvatten och aboriginernas brunnar torkar ut. Den gruvan ligger då i en öken, väl att märka, verklig glesbygd, outback på australiska (ödemark).
Konstigt förresten, Australien har flera urangruvor men ingen kärnkraft. Varför bryter de uran?

Mammons lakejer styr i Sverige, vakna upp svenska folk! Dags att protestera!

Avveckla kärnkraften så fort det är tekniskt möjligt, det blir ändå aldrig någon bättre tid för det än just nu. Inte slänga goda pengar efter dåliga, särskilt inte skattepengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Civilingenjör CTH M68. Nästan 25 år arbetade jag vid Volvo PV. M 68 står för Maskinteknik och examensår (29 februari) maskinteknik, där ingår studier av hållfasthetslära, korrosion, ångturbiner, ånggeneratorer, förbränningsmotorer, konstruktionsmaterial, även polymera. Mina specialämnen blev textila, material, konfektion, spinning, tygframställningsmaskiner (väv, trikå, flor, nålfilt). Nu har jag börjat gräva lite i vad som händer i riksdagshuset, det hade jag inte tid till när jag jobbade. Då förlitade jag mig på att politiker tänkte avskaffa kärnkraft, skatteväxla, utnyttja rationalisering till att minska tiden för lönearbete. Vi blev lovade 1980 att kärnkraften skulle fasas ut till 2010. Tänk vad många med mig som gick på den "visionen". Nu må arbetet vändas för att rädda vår livsmiljö och skippa konkurrens, köp, slit och släng!

Bloggintresserade